Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bemutatta a fejlesztési miniszter a „zöld” bölcsődék tervét

Bemutatta a fejlesztési miniszter a „zöld” bölcsődék tervét Románia

Bemutatta kedden Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter az új bölcsődeépületek látványtervét.

Hirdetés
Hirdetés

Az új bölcsődéket az országos helyreállítási terv keretében tervezi megépíteni a kormány.

„Az RMDSZ számára a családok támogatása prioritás. Bátorítani akarjuk a gyermekvállalást, és segíteni akarjuk a fiatal anyákat abban, hogy visszatérjenek dolgozni a gyermeknevelési szabadság lejárta után. Ehhez új bölcsődékre van szükség, hiszen jelenleg a kisgyermekek 4 százalékának sincs helye a meglévőkben” – idézi az RMDSZ közleménye Cseke Attilát.

A szaktárca vezetője elmondta: három, különböző méretű építmény típust tervez a fejlesztési minisztérium, ezek épülhetnek fel minden olyan településen, az önkormányzat kérésére, ahol a szükségességük indokolt. A kisebb, 40-50 gyermek befogadására alkalmas 1000 négyzetméteres épület körül legalább 500 négyzetméternyi szabadtéri játszótér lesz. A nagyobb, 100-110 gyermek számára épülő bölcsőde 1800 négyzetméteres lesz, a kedden bemutatott látványterv pedig a közepes méretű, 60-70 gyermek befogadásra alkalmas bölcsődék kicsinyített mása.

Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek. Az épületek úgynevezett NZEB (Nearly Zero-Energy Building) rendszerben épülnek, azaz majdnem nulla az energiafogyasztásuk, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval, amelyekben megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőszivattyúkból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére.

Mint ismeretes, a szaktárca korábban kilátásba helyezte a bölcsődék építését szabályozó, 1997-ben elfogadott, elavult törvényes előírások módosítását. „Korszerű törvénykezés mellett fogunk bölcsődéket építeni, megoldjuk azok finanszírozását, és az ott dolgozó személyzet szakképzését is kilátásba helyezte a kormány” – nyilatkozta Cseke Attila, majd hozzátette, az RMDSZ a parlament elé terjesztette és elfogadtatta a fejkvótás bölcsődefinanszírozási tervét.

A miniszter azt mondta, „ha jól haladnak a dolgok”, akkor jövő évben fel is avathatják már az első bölcsődéket.

Az országos helyreállítási tervben legalább kétszáz bölcsőde építése szerepel, ezek összköltségét 370 millió euróra becsülik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük