Felhívás!

Belügyminiszter: 24 személy vesztette életét a hétvégi közúti balesetekben

Belügyminiszter: 24 személy vesztette életét a hétvégi közúti balesetekben Románia

Lucian Bode belügyminiszter óvatosságra intette a járművezetőket, tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban 24 személy vesztette életét közúti balesetben. Emlékeztetett arra, hogy Románia az első helyen áll Európában a közúti halálesetek számát tekintve.

“Ezen a hétvégén, a Szeben, a Bákó, a Bihar és most az Olt megyében történt tragédiák után, ha megnézzük a statisztikákat, sajnos Románia az európai rangsor élén áll a közúti balesetekben elhunytak számát illetően. De ha 2019-et nézzük, mert 2020 atipikus év volt, akkor 8125 súlyos sérült volt. Ha 2021 első félévét nézzük, 1667 súlyos súlyos sérült volt, az elhunytak és súlyosan sérültek száma csökkent 2019-hez képest” – mondta Bode.

A tárcavezető beszélt a balesetekhez vezető fő okokról is.

“5 fő okot azonosítottunk, amelyek közúti balesetekhez vezetnek – és megoldásokat is találtunk ezen okok megszüntetésére: gyalogosok fegyelmezetlensége, gyorshajtás, kerékpárosok fegyelmezetlensége, elsőbbségadás elmulasztása a gyalogosok számára és elsőbbségadás elmulasztása a járművek számára.” – közölte Bode.

A miniszter elmondta, hogy a 7 halálos áldozatot és 5 súlyos sérültet követelő Bákó megyei baleset esetében az útszakaszon nagyon jók voltak a látási viszonyok és nem voltak forgalomkorlátozások.

“Az első vizsgálatok alapján a helyszínen nem találtak fékezésre utaló nyomokat. A járművezetők közúti magatartása nagyon fontos a közlekedés során. Szeretnék minden közlekedésben résztvevőt arra kérni, hogy vezessenek óvatosan. Van egy román mondás: “Siess lassan”. Ne siessenek” – mondta Bode.

A miniszter megjegyezte, hogy az elmúlt hétvégén 853 sebességmérő kamera volt az utakon. A rendőrök által végzett ellenőrzések eredményeként 1973 jogosítványt vontak be, 667 forgalmi engedélyt vontak vissza, és több mint 23.500 bírságot szabtak ki 9,6 millió lej értékben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások