Hirdetés
Hirdetés

Bejelentette a kormányfői tisztségről való lemondását Ludovic Orban

Bejelentette a kormányfői tisztségről való lemondását Ludovic Orban Románia

Lemond a miniszterelnöki tisztségről Ludovic Orban. A kormányfő ezt maga jelentette be hétfő este a Victoria-palotában adott nyilatkozatában.

Hirdetés
Hirdetés

Orban kifejtette: az állampolgárok kifejezték akaratukat a hétvégi választásokon, most mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat egy új kormány alakítása érdekében. “Romániának felelős kormányra van szüksége, egy olyan kormányra, amely képviselje a román állampolgárok akaratát, akik az ország modernizálását és fejlesztését óhajtják. Mai döntésemmel egyértelművé akarom tenni, hogy nem ragaszkodom görcsösen a miniszterelnöki tisztséghez, és hogy a közelgő tárgyalások olyan jobbközép politikai erők által kialakítandó kormányt kell hogy eredményezzenek, amelyek Románia euroatlanti irányultságát támogatják és minden, Románia rendelkezésére álló forrást felhasználnak” – mondta.

Felidézte, hogy egy éven és egy hónapon át látta el a kormányfői feladatokat, egy olyan időszakban, amely Románia számára rendkívül nehéz volt: a világ többi polgárával együtt a román állampolgárokat is pandémia és előzmény nélküli gazdasági válság sújtotta.

Orban azt mondta: igyekezett megfelelően ellátni feladatait, és azzal a tudattal távozik, hogy teljesítette kötelességét. “Mindent megtettünk, amit emberileg meg lehetett tenni, én is, és a kormánycsapat is” – szögezte le.

A megalakítandó kormányról azt mondta: az a célja, hogy a PSD ne vegyen részt a kormányzásban.

Orban közölte, hogy Klaus Iohannis államfő ki fog nevezni egy ideiglenes miniszterelnököt a kormány tagjai közül. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az új miniszterelnök kinevezésekor “győzedelmeskedni fog a ráció hangja”, és hogy az új kormány képes lesz a világjárvány után újjáéleszteni Románia gazdaságát.

Nicolae Ciucát nevezte ki az államfő ügyvivő miniszterelnöknek

Nicolae Ciucă védelmi minisztert nevezte ki az államfő ügyvivő miniszterelnöknek, miután tudomásul vette Ludovic Orban lemondását.

Egyes források szerint a PNL vezetői kedden találkoznak Klaus Iohannis elnökkel, és megvitatják a lehetséges miniszterelnöki nevesítéseket.

Az államfő hétfőn megbeszélést folytatott Ludovic Orbannal a Cotroceni-palotában.

Ciolacu: felelőtlenség, amit Orban tett

Felelőtlen tettnek nevezte hétfő este Ludovic Orban miniszterelnök lemondását Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

“Felelőtlenség, amit Orban tett. (…) A miniszterelnöki tisztséget nem hagyhatod el csak úgy. Nem hagyhatod az országot káoszban, mert te megsértődtél. Egy ügyvivő kormány nem adhat ki sürgősségi rendeleteket. (…) A választások után az új kormány megalakulása két-három hétbe, akár egy hónapba is beletelhet. Mi lesz Romániával ebben az egy hónapban? És ha a kormányt nem iktatják be első próbálkozásra? Jelen pillanatban, az egészségügyi válság közepette, Romániának nincs teljes jogkörrel rendelkező kormánya. Felelőtlen gesztus ez, nem férfias magatartás” – fogalmazott a Digi 24-nek adott telefonos nyilatkozatában Ciolacu.

A PSD-elnök szerint az rendben van, hogy amikor elveszíted a választásokat, nem maradsz kormányon, “de amíg feláll a következő kormány, államférfiként teljesíted a kötelességed, akár tetszenek a választási eredmények, akár nem”.

Véleménye szerint az alkotmányos logika most azt követelné, hogy a legtöbb mandátumot szerzett párt menjen elsőként a Cotroceni-palotába, javasoljon kormányfőt, és tíz nap alatt próbálja meg megszerezni a parlament támogatását.

Ciolacu kijelentette, javasolni fogja a párt politikai tanácsának szerdai ülésén, hogy Alexandru Rafilát nevesítsék miniszterelnöknek.

A PSD elnöke szerint az államfőnek el kell ismernie a nyilvánosság előtt az Orban-kormány kudarcát, majd konzultációra kell hívnia a politikai erőket.

Klaus Iohannis egy korábbi nyilatkozatára reagálva Marcel Ciolacu azt mondta, nem lehet kiszorítani a politikai döntéshozatalból egy több mint 150 törvényhozóval rendelkező pártot.

“Ez azt jelenti, hogy bármely pártot, amelyik ellenzékben van, kiszorítanak a politikai döntéshozatalból? Az államfőnek ki kell állni a televízióba, el kell ismernie az Orban-kormány kudarcát” – nyomatékosította, hozzátéve, Iohannisnak egyeztetésre kell hívnia a politikai erőket, hogy közösen találják meg a helyes utat, nem a személyes ambíciói kell hogy foglalkoztassák.

Barna: az USR PLUS szövetség Dacian Cioloşt javasolja a miniszterelnöki tisztségre

Dacian Cioloşt javasolja a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) a miniszterelnöki tisztségre – közölte hétfőn Dan Barna, a szövetség társelnöke, miután Ludovic Orban bejelentette, hogy lemond kormányfői megbízatásáról.

“Ezt a döntést a PNL-n belül hozták meg” – mondta Barna a miniszterelnök lemondásáról.

Hozzátette: jelenleg az a legfontosabb, hogy tárgyalásba kezdjenek egy reformista kormány megalakítása érdekében.

“Úgy kell értelmeznünk a vasárnapi szavazás eredményét, hogy egy hiteles, jó megítélésű kormányfőre van szükségünk, aki visszaadja a románok reményét egy olyan kormányban, amely képes reformokat megvalósítani Romániában” – mondta Dan Barna a Digi 24 műsorában.

Az USR vezetője hozzátette, Dacian Cioloş hiteles kormányfőjelölt, rendelkezik kellő tapasztalattal és jó gyakorlattal, abból az évből, amikor a kabinetet vezette.

Cioloş: ha az államfő felkér a kormányalakításra, vállalom a felelősséget

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, az USR PLUS társelnöke úgy nyilatkozott Ludovic Orban miniszterelnök lemondása után, hogy amennyiben Klaus Iohannis államfő felkérné a kormányalakításra, elvállalná a megbízást.

Cioloş úgy vélekedett, hogy Ludovic Orban lemondása egy “jelzés”, és hogy új fejezet nyitására van szükség.

Kelemen: Orban lemondása a normalitás jele

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a normalitás jelének tekintette Ludovic Orban miniszterelnök lemondását. A politikus az Aleph News televíziónak adott nyilatkozatában azzal magyarázta a miniszterelnök gesztusát, hogy a PNL gyengébb eredményt ért el, mint ami várható volt.

A magyar politikus elmondta: az RMDSZ részt vesz a parlamenti többség kialakításáról szóló tárgyalásokon, ha meghívják. Hozzátette: a PNL-nek és az USR-PLUS-nak együtt sincs meg az ötven százaléka, és nagyot hibáznának, ha kisebbségi kormányzást vállalnának.

Kelemen Hunor a műsorvezető kérdésére kijelentette: a választások óta sem Ludovic Orban PNL-elnökkel, sem Dan Barnával az USR-PLUS társelnökével nem beszélt, de elismerte, hogy rövid telefonbeszélgetése volt Klaus Iohannis államfővel. Kérdésre válaszolva kijelentette: nem felejtette el, hogy az elnök áprilisban a magyar nyelvet is gúnyolva avatkozott be a PNL és a PSD csatájába, de hozzátette: a politikában a közösség érdekeinek a képviseletére vállalkozott, nem pedig az érzelmei képviseletére.

Kelemen Hunor biztosra vette, hogy a PSD-nek nem lesz partnere ahhoz, hogy többséget alakítson ki a parlamentben, és Klaus Iohannis jobboldali politikust bíz meg kormányalakítással.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük