Felhívás!

Barna szerint idén meg kell hozni a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényt

Barna szerint idén meg kell hozni a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényt Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna úgy nyilatkozott szombaton, hogy véleménye szerint a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó törvénymódosítást még decemberben, a jövő évi költségvetés tervezetével párhuzamosan el kellene fogadni.

Barna sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy szerinte még ebben a parlamenti ülésszakban módosítani kellene a helyhatósági választásokat szabályozó törvényt, mert “ez egy olyan igény, amelyet valóban vár a romániai társadalom.”

Arról is beszámolt, hogy a kétfordulós polgármester-választás volt a Ludovic Orban kormányfővel és Dacian Cioloş PLUS-elnökkel folytatott pénteki tárgyalásának egyik témája.

“Két-három hetente fogunk találkozni a miniszterelnökkel, és folytatjuk a tárgyalásokat” – mondta Barna.

Független jelölteket is támogatnának

Az USR olyan belső szabályozást készül elfogadni, amely lehetővé teszi majd, hogy a párt független jelölteket is támogathasson a választásokon – jelentette ki Dan Barna.

Barna szerint Bukarest főpolgármesteri címét nagy eséllyel nyerheti el Nicuşor Dan a jelenlegi elöljáróval, Gabriela Fireával szemben.

Az USR politikai bizottságának ülése után Barna arról számolt be, hogy a tanácskozásra meghívták Nicuşor Dant is, aki szerintük jó eséllyel indulhatna az ellenzék közös jelöltjeként Bukarest főpolgármesteri székéért Gabriela Firea ellen.

Azt is elmondta, olyan szabályozás elfogadásra készülnek, amely lehetővé teszi, hogy az USR független jelölteket is támogathasson, és ezzel megkönnyíti, hogy az USR-PLUS szövetség keretében, “esetleg más bukaresti jelöltekkel együtt” előválasztásokat tartsanak a helyhatósági választásokra készülve.

A tanácskozáson ugyanis felmerült, hogy előválasztás, vagyis “a civil társadalom első fordulója” révén jelöljék ki a jelenlegi PSD-s polgármester közös kihívóját.

“Meghívtunk egy budapesti kollégát, egy európai demokráciában jártas kollégát, aki felvázolta nekünk, hogyan zajlott le a budapesti előválasztás, és hogyan sikerült legyőzni a Fidesz jelöltjét” – tájékoztatott az USR elnöke, aki hasonló módszer alapján tervez Bukarestben is előválasztást szervezni.

Dan Barna azt is elmondta, megpróbálta meggyőzni Nicuşor Dant, hogy lépjen ismét be az USR-be, de sikertelenül.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.