Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Barna: Cîţu kormányfő elvesztette az USR-PLUS támogatását

Barna: Cîţu kormányfő elvesztette az USR-PLUS támogatását Románia

Ettől a pillanattól kezdve Florin Cîţu kormányfő nem élvezi az USR-PLUS támogatását – jelentette be szerdán Dan Barna, a szövetség társelnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása „nagy válságba taszítja a koalíciót” – hangsúlyozta Barna.

A politikus kifejtette, Voiculescu egészségügyi miniszteri mandátumának első napjától „harcba szállt a korrupt egészségügyi rendszerrel”, ami igen vehemens reakciót váltott ki, az elmúlt hetekben valóságos médiahadjárat indult ellene.

A kormányfő-helyettes szerint a miniszterelnök azon bejelentése, miszerint őt bízza meg átmenetileg az egészségügyi miniszteri teendők ellátásával, szintén egyoldalú döntés volt, sem vele, sem az USR-PLUS szövetséggel nem egyeztetett erről.

A kormányfőnek jogában áll kiértékelni a miniszterek teljesítményét, Voiculescu menesztését azonban nem előzte meg semmiféle kiértékelés – nyomatékosította.

Megkérdezték tőle az újságírók, mérlegelik-e a kormányból való kilépést, amennyiben a PNL nem vonja meg a bizalmat Florin Cîţutól. Válaszában Barna rámutatott, bízik abban, hogy az USR-PLUS, a PNL és az RMDSZ eléggé bölcsek ahhoz, hogy megoldást találjanak a folytatásra.

„Itt az ország érdekeit szolgáló kormányzás a tét. A válasz egyszerű, és maga a miniszterelnök adta meg ma reggel: Románia nem egy emberből áll. Teljesen egyetértek” – fogalmazott.

A kormányfőhelyettes koalíciós ülést sürget, hogy a miniszterelnöktől való bizalommegvonásról egyeztessenek.

Az USR-PLUS társelnöke szerint „felelős párbeszédre” van szükség Ludovic Orban liberális és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akikkel egyeztetni akar arról, hogy vonják meg a bizalmat Florin Cîţu kormányfőtől.

Barna szerint olyan dolgokat rónak fel Vlad Voiculescu leváltott egészségügyi miniszternek, amelyek fölött nem ő rendelkezett.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor bírálta az oltási kampányt, amellyel kapcsolatban – állítja – a kormányfő hozza a döntéseket. Rámutatott, bár az oltási kampány kezdetén Románia előkelő helyen állt az Unióban a beoltottsági ranglistán, jelenleg a 25. pozíciót foglalja el a 27-ből, ami a teljesítmény és stratégiai bölcsesség hiányáról árulkodik.

Meggyőződése szerint Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztése egyoldalú és „politikailag éretlen” döntés volt, amely megkérdőjelezi Florin Cîţu alkalmasságát e koalíció vezetésére. Kiemelte, a koalíció létrehozásakor abban állapodtak meg, hogy minden fontos döntést egyeztetés és párbeszéd előz meg, a miniszterelnök azonban szerda reggel kész tények elé állította Voiculescu menesztése kapcsán.

„Nem volt semmiféle egyeztetés erről, sem ma, sem tegnap, sem az elmúlt napokban, sőt mi több: a hétfői koalíciós ülésen abban állapodtunk meg, hogy visszatérünk a kormányzáshoz, kilépünk ebből a politikai balettből, amelyben mindenki arra törekszik, hogy növelje művészi teljesítményét” – fogalmazott.

Cioloş: Cîţu a reformokat akadályozók malmára hajtotta a vizet

Florin Cîţu kormányfő, aki „azok malmára hajtotta a vizet, akik már három hónapja próbálják akadályozni a kormányprogramban leszögezett reformtörekvéseket”, elvesztette az USR-PLUS Szövetség támogatását – jelentette ki szerdán Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség társelnöke.

Cioloş Facebook-bejegyzésében fejtette ki, hogy a koalícióban eddig együtt hozták meg a döntéseket, de Cîţu kormányfő sajnálatos módon szerdán úgy döntött, hogy egyedül, kormánykoalíciós partnerei nélkül hoz meg egy fontos döntést.

„Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása elhamarkodott döntés, amely megkérdőjelezi a miniszterelnök azon képességét, hogy egy működőképes kormánykoalíciót, a Románia megreformálását célul kitűző csapatot vezessen. Ettől a pillanattól kezdődően az USR-PLUS Szövetség megvonja támogatását Florin Cîţu kormányfőtől” – írta Cioloş.

Az USR-PLUS társelnöke szerint Vlad Voiculescu már mandátuma első napján elkezdte megvalósítani azokat a reformokat, amelyeket az egész koalíció, Florin Cîţu miniszterelnököt is beleértve célul tűzött ki.

„Florin Cîţu ma azok malmára hajtotta a vizet, akik már három hónapja próbálják akadályozni a kormányprogramban felvállalt reformtörekvéseket’ – nyomatékosította Cioloş.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy alakulata egy olyan kormánykoalíciónak akar továbbra is része lenni, amely vállalja a reformok megvalósítását. Emiatt koalíciós ülést sürgetnek, hogy a miniszterelnöktől való bizalommegvonásról egyeztessenek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások