Felhívás!

Bajban az igazságszolgáltatás…

Bajban az igazságszolgáltatás… Románia

A romániai bírák országos szövetségének (UNJR) elnöke, Dana Gârbovan aggasztónak találja, hogy a hazai igazságszolgáltatás és a jogállamiság a politikai csatározások központi témájává vált, és mindenki az igazságszolgáltatást akarja „megmenteni” a politikai befolyástól.

A kolozsvári táblabíróság bírája egy szerda esti kolozsvári rendezvényen tartott előadásában adott hangot amiatti nemtetszésének, hogy a romániai igazságszolgáltatás és a jogállamiság a politikai csatározások központi témájává vált, és a jelenségek „fekete-fehér” bemutatása megosztotta a társadalmat. A bírónő úgy vélte, a társadalom egyik fele az igazságszolgáltatás védelmében lép fel, a másik pedig az igazságszolgáltatás túlkapásaira panaszkodik, és a két tábor között nincsen tér a racionális vitára. „A valóság nem fekete-fehér. Nem mindenki makulátlan, aki magát jónak tartja, és a rosszak esetében sem állja meg a helyét, hogy soha nincs igazuk” – jelentette ki a bíró.

Gârbovan hibának tartotta az események „táborok szerinti” megítélését, és egyéni mérlegelésre biztatott mindenkit, továbbá arra is rávilágított, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállamiság tartalom nélküli jelszóvá változott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.