Felhívás!

Azokban a tanintézetekben lesz hétfőtől jelenléti oktatás, ahol a személyzet legalább 60%-a be van oltva

Azokban a tanintézetekben lesz hétfőtől jelenléti oktatás, ahol a személyzet legalább 60%-a be van oltva Románia

Azokban az óvodákban és iskolákban folytatódhat jelenléttel hétfőtől az oktatás, amelyek alkalmazotti közösségének átoltottsága meghaladja a 60 százalékot – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu.

Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta, a személyzeti vagy infrastrukturális gondokkal küszködő tanintézetek továbbra is kérhetik, hogy az oktatás az átoltottsági aránytól függetlenül online formában történjen.

Cîmpeanu közlése szerint hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete, így a tanintézetek igazgatótanácsa még a pénteki nap folyamán eldöntheti, hogy milyen formában zajlik hétfőtől a tanítás. A rendelet a magán tanintézetekre is kiterjed.

A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg az óvodák és iskolák 54 százalékában haladja meg a személyzet átoltottsága a 60 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a 2.930.000 romániai óvodás és iskolás közül mintegy 1.800.000 gyerek számára jelenléttel folytatódhat az oktatás.

Cîmpeanu elmondta, ha egy diák igazoltan megfertőződik koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet online oktatásra tér át.

A tárcavezető tájékoztatása szerint jelenleg a romániai oktatási intézmények teljes személyzetének több mint 70 százaléka be van oltva koronavírus ellen. A bukaresti iskolák 69 százalékában haladja meg a személyzet átoltottsága a 60 százalékot. Az átoltottsági adatokat a tanintézetek igazgatótanácsa a pénteki nap folyamán frissíteni fogja.

Az ügyvivő oktatási és az ügyvivő egészségügyi miniszter közös, pénteki határozata értelmében a jelenléti oktatásra vonatkozó határozatot minden iskolában az igazgatótanács hozza meg, majd tájékoztatja erről a megyei tanfelügyelőséget.

A döntést mindig a pénteki adatok figyelembevételével kell meghozni a következő hétre vonatkozóan, a tanfelügyelőség honlapján közzétett és hetente frissített információk alapján.

355 ezer tanulót oltottak be legalább egy dózissal

A 12 év fölötti tanulók közül 355 ezren kaptak már legalább egy adag oltást, ez 30 százalékos átoltottságot jelent ebben a kategóriában – tájékoztatott az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu azt mondta, “lenyűgözőnek” tartja a tanulók átoltottsági arányának növekedését, két-három nap alatt ugyanis 90.000-ről 96.000-re nőtt a legalább egy adag vakcinával immunizált 12-15 év közöttiek száma.

A 16 évnél idősebb, legalább egy dózissal beoltott tanulók száma 250.000-ről 259.000-re nőtt, tehát összesen 355.000 iskolás van már beoltva. Ez az oltásra jogosult tanulók 30%-át teszi ki.

A tanügyminiszter felhívta a figyelmet az oltakozási kedv lendületes növekedésére az iskolába járó fiatalok körében: míg az első héten naponta ezren kérték az oltást, a második héten már napi 1700-an, a harmadik héten napi 2500-an, majd napi 4600-an, és az elmúlt napokban már több mint 8000 tanuló vette fel az oltást naponta.

A nyolcadikosoknak és a középiskolásoknak eggyel kevesebb félévi dolgozatot kell írniuk

Eggyel csökken a nyolcadikosok és a középiskolások félévi dolgozatainak, illetve a tanulmányi eredmények félév végi lezárásához szükséges jegyek száma – jelentette be Sorin Cîmpeanu.

Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta, az aznap aláírt rendelete szerint különleges esetekben a tanulmányi eredményeket a második félévben is le lehet majd zárni.

Cîmpeanu közölte, a nyolcadikosoknak és középiskolás diákoknak négy helyett csak három félévi dolgozatot kell írniuk a rendelet szerint. A szakiskolai diákok félévi dolgozatainak számát nem csökkentik, mert ők már eleve csak három dolgozatot írnak.

Az ötödikes, hatodikos és hetedikes tanulók ugyanannyi félévi dolgozatot fognak írni, mint eddig.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások