Felhívás!

Az USR-PLUS a kétfordulós polgármester-választás bevezetését kéri Johannistól és a PNL-től

Az USR-PLUS a kétfordulós polgármester-választás bevezetését kéri Johannistól és a PNL-től Románia

Az USR-PLUS szövetség kéri a Nemzeti Liberális Párttól (PNL) és Klaus Johannis államfőtől, hogy vessék latba minden politikai erejüket a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés érdekében.

“A tét egyértelmű, most a helyhatósági választások jelentik a prioritást. Kérjük Johannis elnöktől és a PNL-től, hogy a kétfordulós polgármester-választás váljon valósággá. (…) Véget kell vetni ennek az abszurd logikának, amely lehetővé teszi, hogy 8 vagy 12 százalékkal polgármester legyen valaki. (…) Térjünk vissza a kétfordulós választásra – ezt kéri a szövetség a PNL-től és Klaus Johannis államfőtől is, vessék latba minden politikai erejüket ennek érdekében” – fogalmazott pénteken a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna.

Hozzátette, kedden vagy szerdán egyeztet a témáról Ludovic Orban miniszterelnökkel, tárgyalnak majd az ő álláspontjáról és a lehetséges alternatívákról.

A Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártját (PLUS) vezető Dacian Cioloş a téma kapcsán rámutatott, ez a célkitűzés szerepel a PNL-vel aláírt politikai megállapodásban, így vélhetően “nem lesz szükség túl sok tárgyalásra”.

Johannis: támogatom a kétfordulós választást, de nem sürgősségi rendelettel

Megerősítette Klaus Johannis államfő, hogy támogatja a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetését, erről azonban a parlamentnek kell döntenie, nem sürgősségi kormányrendelettel kell elfogadni egy ilyen intézkedést – véli.

Egy bákói kampányrendezvényen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje rámutatott, egyetért azokkal, akik a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérést szorgalmazzák, mert az egyfordulós választás “egyszerűen nem megfelelő”.

“De a sürgősségi rendelet nem lenne túl jó megoldás. Ahogy az elmúlt három évben többször is bíráltam a csődöt mondott PSD-kormányok által kiadott sürgősségi rendeleteket, úgy azt gondolom, hogy ez esetben is az lenne korrekt, hogy a parlament vitassa meg a kérdést” – jelentette ki Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.