Hirdetés
Hirdetés

Államelnök-választás: külföldön szombaton is folytatódik a szavazás

Államelnök-választás: külföldön szombaton is folytatódik a szavazás Románia

A külföldön élő román állampolgárok szombaton 7 és 21 óra között járulhatnak az urnákhoz az államfőválasztáson. Ez az első alkalom, amikor a diaszpórában élők három napon át szavazhatnak.

Hirdetés
Hirdetés

Pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között tartottak nyitva a külföldön kialakított szavazókörzetek, vasárnap pedig 7 és 21 óra között lehet majd voksolni. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig gyakorolhatják még szavazati jogukat.

Pénteken 22 óráig 92.000 személy szavazott a külföldi körzetekben – derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) honlapján közzétett adatokból.

Emellett 17.503 román állampolgár levélben voksolt – közölte a BEC.

A legtöbb szavazókörzetet Spanyolországban és Olaszországban alakították ki (143-at, illetve 142-t). Németországban 79, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában pedig 72 szavazóhelyiség berendezését hagyta jóvá az Állandó Választási Hatóság (AEP). A Franciaországban élő román állampolgárok 50 szavazókörben voksolhatnak.

Az ország határain kívül kialakított szavazókörök interaktív térképe elérhető a külügyi tárca hivatalos weboldalán: http://www.mae.ro.

Véget ért a második fordulót megelőző kampány

Szombat reggel 7 órakor véget ért az államfőválasztás második fordulóját megelőző kampány, amely november 15-én kezdődött.

A hatályos törvények értelmében a kampánycsend beállta után tilos bármilyen formában kampány jellegű üzenetet közvetíteni.

Az elnökválasztás második fordulójában Klaus Johannis és Viorica Dăncilă mérkőzik meg. Az a jelölt nyer, aki megszerzi az érvényes szavazatok többségét. Az államfő mandátuma öt évre szól.

Az országban 18.748 szavazókörzetet nyitnak meg vasárnap. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint 18.217.411 polgár szerepel a választói névjegyzékben.

Több mint 366 ezren járultak az urnákhoz külföldön vasárnap 7 óráig

Romániai idő szerint vasárnap reggel 7 óráig több mint 366 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél – derül ki a Központi Választási Iroda honlapján közzétett adatokból. A jelzett időpontig az amerikai szavazókörökben is lejárt a második voksolási nap.

A BEC adataira hivatkozva a külügy korábban arról tájékoztatott, hogy romániai idő szerint szombaton 23 óráig 362.436 személy voksolt külföldön, 91.934-gyel többen, mint az első fordulóban ugyanezen időpontig.

Az összesen 835 külföldi szavazóhelyiség vasárnap is nyitva tart, helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Ausztráliában és Ázsiában már órák óta elkezdődött a harmadik szavazási nap.

Az ország határain kívül kialakított szavazókörök interaktív térképe elérhető a külügyi tárca hivatalos weboldalán: http://www.mae.ro/maps/4083.

A külföldön élő román állampolgárokat péntek dél óta várják az urnákhoz. Emellett a levélszavazás lehetőségével is élhettek, a BEC adatai szerint 17.503-an választották ezt a lehetőséget.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük