Felhívás!

Az USR óvása

Az USR óvása Románia

Óvást nyújtott be tegnap az alkotmánybírósághoz az USR az igazságügyi törvények módosítása ellen, arra hivatkozva, hogy a tervezetek „aláaknázzák a romániai bírák függetlenségét”, írja az Agerpres.

Az óvást a 27 USR-s képviselő mellett 16-an a PMP és hárman a PNL képviselői közül is aláírták, valamint négy független törvényhozó is csatlakozott a beadványhoz. Dan Barna, az USR elnöke úgy nyilatkozott: az ellenzéknek „minden eszközzel meg kell akadályoznia a mérgező koalíció arra irányuló törekvését, hogy a teljes államhatalmat magához ragadja”.

Az USR jogászai a Legfelsőbb Bíróság és a Nemzeti Liberális Párt érvei mellett újabb olyan részleteket találtak az igazságügyi törvényeket módosító tervezetben, amelyeket alkotmányellenesnek tartanak. Többek között arra hivatkoznak, hogy a jogszabályokat a kétkamarás törvényhozás elve megsértésével fogadták el, és hogy azok sértik a Romániának az EU-hoz való csatlakozásakor tett vállalásokat. Az USR azzal, hogy alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyi törvények „PSD–ALDE–RMDSZ-változata” ellen, késlelteti azok hatályba lépését – teszi hozzá a közlemény.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.