Felhívás!

Az USR csökkentené az energia áfáját

Az USR csökkentené az energia áfáját Románia

Hat hónapos időszakra a jelenlegi 19 százalékról 5 százalékra csökkentené az elektromos energia és a földgáz áfáját, illetve törölné az áram jövedéki adóját a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

Hétfői közleménye szerint az ellenzéki párt a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását sürgeti a lakosság és a vállalkozások energiadrágulással szembeni ‘valós védelmét’ szolgáló intézkedések elfogadására.

Az USR úgy véli, hogy a drágulások kompenzálásáról szóló jelenlegi törvény nem segít a háztartási fogyasztók helyzetén, elhanyagolja a nagyfogyasztókat, és akadályozza a befektetéseket a zöldenergia-termelésbe. Ezért a párt sürgeti, hogy a parlament fogadja el a rövid távú intézkedéseket tartalmazó, tavaly októberben beterjesztett törvénytervezetét.

Az energia áfájának átmeneti csökkentése és az áram jövedéki adójának törlése mellett az USR a földgáz- és a villanyszámla növekedésének felével egyenértékű adójóváírással segítené a nagyvállalatokat, és mentesítené a zöldbizonylatok kifizetése alól a háztartási fogyasztókat.

Ezek mellett a párt nyolc hosszú távú intézkedést is javasol, köztük az energiaszektorba történő beruházásokat, az Oltenia Energetikai Komplexum korszerűsítését és a radnóti hőerőmű befejezését.

A közleményben idézett Cristina Prună képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két hónapban ‘románok millióinak’ mindössze 2-3 lejjel csökkent az energiaszámlája annak ellenére, hogy a hatályban lévő törvény szerint a földgáz és az áram árát maximálták, a drágulásukat pedig kompenzálja az állam. Emellett a jogszabály hatására hét, több tízezer ügyféllel rendelkező szolgáltató kivonult a hazai földgázpiacról, a zöldenergia-termelést pedig visszavetette az ágazatra kivetett pótlólagos adó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások