Felhívás!

Online oktatásra térnek át a 60 százaléknál kisebb átoltottságú iskolák, a magas a fertőzöttségű településeken

Online oktatásra térnek át a 60 százaléknál kisebb átoltottságú iskolák, a magas a fertőzöttségű településeken Románia

A 3 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken online oktatásra térnek át következő hétfőtől azok az óvodák és iskolák, amelyek személyzetének átoltottsága pénteken kisebb volt 60 százaléknál – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy az online oktatásra való áttéréshez a két feltételnek együttesen kell teljesülnie. Azaz a személyzet átoltottsága mellett számít a település fertőzöttségi rátája is, és minden hétfőn a pénteki átoltottsági adatokat veszik alapul.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a karantén időtartamára vonatkozó szabályok módosulása miatt módosulni fog a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete az oktatás lebonyolításáról.

Sorin Cîmpeanu azt tanácsolta a szülőknek, hogy ha lehetőségük van rá, vásároljanak koronavírustesztet és szűrjék a gyerekeiket.

A tárcavezetőnek a sajtótájékoztatóján tették fel a kérdést, miszerint az iskolai nyáltesztek leszállításának akadozását figyelembe véve tanácsolja-e a szülőknek, hogy maguk vásárolják meg gyerekeik számára ezeket a Covid-teszteket.

“Ha érdekli őket a gyereke egészsége, akkor azt tanácsolnám, hogy vegyék meg a teszteket. Elnézést kértem a szülőktől az állami intézmények nevében, amelyek nem tudták biztosítani az akadálymentes beszerzést. A gyermekével törődő szülő, ha teheti, megveszi a teszteket, és köszönettel tartozunk neki, mert nemcsak a saját gyermekét, hanem az egész iskolai közösséget védi” – válaszolta Cîmpeanu.

Hozzátette, a hétfői nap folyamán érdeklődött, de még nincsenek új információk az iskolai nyáltesztekre kiírt közbeszerzési eljárásról.

Tanulók Országos Tanácsa: teljesen időszerűtlen jelenleg a jelenléti oktatás felfüggesztése

A Tanulók Országos Tanácsa “teljesen időszerűtlennek” tartja jelenleg a jelenléti oktatás felfüggesztését és a digitális tanrendre való áttérést.

Hétfői közleményében a szervezet rámutat, Romániában elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma, a hatóságok azonban még nem hoztak stabil intézkedéseket a vírus iskolákban való terjedésének megfékezésére. A diákok továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, miszerint decentralizálni kell az iskolák működési módjára vonatkozó döntést, tekintettel arra, hogy számos településen nulla a fertőzöttségi ráta.

Meglátásuk szerint jelen pillanatban teljesen indokolatlan lenne országos szinten felfüggeszteni a jelenléti oktatást és áttérni a digitális tanrendre. Ezért arra kérik az oktatási és az egészségügyi minisztert, dolgozzanak ki egy algoritmust, és ennek alapján hozzák meg a döntést egy adott tanintézetben az oktatás mikéntjéről. A Tanulók Országos Tanácsa szerint figyelembe kell venni például a tanulók és pedagógusok átoltottságát, a település fertőzöttségi rátáját, az osztálytermek zsúfoltságát, vagy hogy az iskola tudja-e biztosítani a gyorstesztelést.

A szervezet ugyanakkor kéri, hogy tegyék közzé a miniszterelnök ellenőrző testülete által az iskolai nyáltesztek közbeszerzési eljárásával kapcsolatban végzett vizsgálat eredményét, és követelik a nyáltesztek leszállításának akadozásáért felelős személyek szankcionálását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások