Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az új tanügyi törvények visszavonását kéri az USR

Az új tanügyi törvények visszavonását kéri az USR Románia

Az új közoktatási és felsőoktatási törvény jelenleg közvitán lévő tervezetének visszavonását kéri a tanügyminisztériumtól a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), arra hivatkozva, hogy ezek a “liberálisellenes” jogszabályok felerősítik a politika befolyását az oktatásra.

Hirdetés
Hirdetés

Az ellenzéki párt csütörtöki közleménye szerint a törvénytervezetek víziótlanok, előírásaikat a “bezárkózás és a restauráció” jellemzi, és “brezsnyevista reformot” képviselnek.

Az USR többek között azt kifogásolja, hogy a jogszabályok 43 százalékos bérnövekedést irányoznak elő a tanügyben, a fizetésemelés forrásának megjelölése nélkül. Emlékeztetnek arra, a pedagógusok fizetését a jelenlegi bértörvény alapján már növelhette volna a kormány, ha “ezt a harmadik mandátumánál tartól Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter valóban akarná”.

Az ellenzéki párt szerint a politika befolyásának felerősödéséhez, a parlament és az alkotmánybíróság szerepének mellőzéséhez vezet, hogy a tervezetek szerint az oktatási rendszer működésének szabályozásához nem kevesebb mint 240 miniszteri rendeletre lesz majd szükség.

Közleményében az USR kifogásolja azt is, hogy az új törvény nem növeli az iskolák vezetőségének hatáskörét, és az érettségin továbbra sem diákok kreatív, kritikus gondolkodását és általános műveltségét mérnék, hanem a lexikális tudást kérnék számon.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.