Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mérgező anyagok miatt már sehol sem fogyasztható az esővíz

Mérgező anyagok miatt már sehol sem fogyasztható az esővíz Tech-Tudomány

Az esővíz ma már a Föld minden pontján túl szennyezett ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, mert a mérgező kémiai anyagok jelenléte meghaladja az ajánlott határértékeket – derül ki a Stockholmi Egyetem tudósainak szerdán ismertetett tanulmányából.

Hirdetés
Hirdetés

„Adataink szerint ma már egyetlen pontja sincs a Földnek, ahol az esővíz elég tiszta lenne az emberi fogyasztásra” – fogalmazott az AFP-nek nyilatkozva Ian Cousins, a Stockholmi Egyetem tanulmányának vezető szerzője. A tanulmány az Environmental Science and Technology című lapban jelent meg.

A Cuousins által irányított kutatócsoport a 2010 óta rendelkezésre álló adatokat tanulmányozta. Arra a következtetésre jutottak, hogy „az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig” meghaladják az ártalmas anyagok azt a szintet, melyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi ügynöksége (EPA) határozott meg.

Ebben a két, érintetlennek számító régióban is 14-szerese a perfluor-alkil anyagok (PFA-k – az ember által előállított mesterséges vegyi anyagok) szintje az ivóvízzel kapcsolatos amerikai ajánlásoknak.

A PFA-kat közérthetőbben„ örök vegyi anyagoknak” is nevezik, mivel rendkívül lassan bomlanak le. Eredetileg a samponok, csomagolóanyagok és sminktermékek összetevőjeként jutnak el környezetünkbe, beleértve a vizet és a levegőt is. Elfogyasztva pedig felhalmozódnak a szervezetben.

Egyes tanulmányok szerint a PFA-knak való kitettség befolyásolja a termékenységet és a magzati fejlődést. Szintén megnöveli az elhízás és bizonyos ráktípusok (prosztata-, vese- és hererák), valamint a magasabb koleszterintszint kockázatát.

Ian Cousins megjegyzi: az EPA nemrég csökkentette a PFA elfogadható szintjét, miután felfedezték, hogy ezek a vegyi anyagok befolyásolhatják a gyermekek oltóanyagokra adott immunválaszát.

A tudós kijelentette: a PFA-k beivódása környezetünkbe ma már visszafordíthatatlan folyamat, a bolygó többé nem képes semlegesíteni ezek környezeti hatását.

(MTI, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 11., 15:32
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Éljen a palackozott víz lobbi! Sem a kutak, sem a források, sem a patakok vize nem jó! Csak a szupermarketek átlátszó palackozott löttye, amit egyre drágábban árulnak! Így kell ezt csinálni, kérem! Eszkimónak jeget, arabnak homokot, idiótáknak vizet!