Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ nem szavazza meg az új összetételű Dăncilă-kabinetet

Az RMDSZ nem szavazza meg az új összetételű Dăncilă-kabinetet Románia

Amennyiben a parlamentben kerül majd sor a kormányátszervezéssel kapcsolatos bizalmi szavazásra, az RMDSZ hagyni fogja, hogy a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló koalíció “bebizonyítsa, hogy többségben van”, jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Radio France Internationale-nak adott interjújában.

Hirdetés
Hirdetés

“Az RMDSZ hagyni fogja a PSD-ALDE koalíciót, hogy bizonyítékkal szolgáljon többségéről. Még nem hoztunk végleges döntést, de már megszavaztuk a Grindeanu-kormányt, utána megszavaztuk a Tudose-kormányt, aztán a Dăncilă-kormányt, most, negyedik alkalommal azt hiszem, hogy nem indokolt megszavaznunk egy kormányt, főleg, hogy nekik megvan a többségük. Azt akarom, hogy bebizonyítsák többségüket, ehhez 233 szavazatot kell összegyűjteniük. Mi igyekszünk, hogy se az ellenzéknek, se a PSD-ALDE koalíciónak ne okozzunk bonyodalmat. Azt hiszem, ha bebizonyosodik, hogy a koalíciónak valóban megvan a többsége, akkor talán véget vethetünk azoknak a teljesen alaptalan vádaknak, melyek szerint a PSD-ALDE a mi szavazatainktól függ, és emiatt mi széltében-hosszábban zsarolunk folyton. Ez nem igaz. Ezek teljesen alaptalan vádaskodások” – mondta Kelemen a RFI-nek arra a kérdésre válaszolva, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e a kormány átszervezését a parlamentben.

A szövetségi elnök azt is kifejtette, a kormányátszervezéssel és az erről kezdeményezett parlamenti szavazással sem lehet megkerülni az államelnököt, hiszen az államelnök nem a miniszterek listáját írja alá, hanem minden egyes tárcavezető kinevezését egyenként, és megtörténhet, hogy például a listán szereplő 27 miniszterjelölt közül csak 26-ot hagy jóvá. “Nem hiszem, hogy az államfő megkerülhető lenne, ha szilárd álláspontra helyezkedik egy bizonyos személlyel kapcsolatban. Tehát szerintem ez az érv nem áll a lábán, hogy azért szervezzük át a kormányt, hogy megkerüljük az államelnököt. A kormányátszervezés akkor indokolt, ha azáltal jobb teljesítményre lesz képes a kormány” – vélekedett Kelemen Hunor.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások