Hirdetés
Hirdetés

Óriási dinoszaurusztemetőre bukkantak Argentínában

Óriási dinoszaurusztemetőre bukkantak Argentínában Tech-Tudomány

Hatalmas dinoszaurusztemetőt fedeztek fel Argentína nyugati részén. A lelőhelyen a kutatók tucatnyi, mintegy 220 millió éves kövületet azonosítottak, melyek különböző őslényektől maradtak fenn.

“Mintegy 10 különféle dinoszaurusz maradványaira bukkantunk, csontok tömegére, szinte nincs is üledék a területen” – mondta Ricardo Martinez, a San Juan-i Nemzeti Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A szakértő szerint a fosszíliák egy kevéssé ismert korszakból származnak.

Hirdetés
Hirdetés

A leletek egy része dicynodonták maradványai, ezek az állatok emlősszerű fajok voltak. A kövületek között emellett akadnak archoszauruszoktól és más őshüllőtől származó fosszíliák is. Martinez úgy véli, utóbbi állat a krokodilok egyik őse lehetett.

A szakértők 2018 szeptemberében találták meg a lelőhelyet a Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő Ischigualato-medencében. A kutatók szerint a területen egy ivóhely lehetett abban az időszakban, amikor a térséget nagy szárazság sújtotta. A környéken talált állatok legyengültségük miatt pusztulhattak el.

Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta korból származó kövületekben, az országban olyan fajok maradványait is feltárták, amelyek máshol nem fordultak elő.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük