Felhívás!

Az RMDSZ közel 150 ezer aláírást gyűjtött az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez

Az RMDSZ közel 150 ezer aláírást gyűjtött az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közel 150 ezer, papíron gyűjtött aláírást adott át a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására – számolt be csütörtökön az SZNT sajtószolgálata.

Az SZNT az MTI-hez eljuttatott közleményben köszönetet mondott az aláírásokért a szervezőknek, önkénteseknek és aláíróknak egyaránt. Megállapította ugyanakkor, hogy a járványhelyzet miatt csak háromnegyed részben teljesült az RMDSZ által korábban vállalt 200-220 ezer aláírás összegyűjtése.

A SZNT közlése szerint az általa ellenőrizhető támogató aláírások száma 412 ezerre nőtt, az aláírásgyűjtő partnerektől kapott információk szerint pedig meghaladta a félmilliót. A tanács azt is hozzátette, hogy az aláírások száma Romániában Magyarországon és Szlovákiában meghaladta az EU által támasztott küszöbértéket.

“A jó hír arra ösztönöz, hogy a rendkívüli járványhelyzet körülményei között a munkát folytatni kell” – fogalmaz az SZNT közleménye. A tanács emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezők beadványban kérték az Európai Bizottságot a május 7-i határidő meghosszabbítására, átütemezésére. Hozzátette: a beadványra még nem érkezett válasz.

A tanács arra buzdította híveit, hogy a www.nemzetiregiok.eu címen írják alá a polgári kezdeményezést, és népszerűsítsék a lehetőséget.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 17., 10:04
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Sz@rnak a kissebbségre az unióban! 1elyomó migrációpárti gépezet, akik a szegények forrásait a gazdagok rendelkezésére bocsájtja!😎