Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ombudsman azt vizsgálja, nem kínozzák-e a beutaltakat a járványkórházakban

Az ombudsman azt vizsgálja, nem kínozzák-e a beutaltakat a járványkórházakban Románia

Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított a koronavírussal fertőzöttek ápolására szakosodott kórházakban, hogy kiderítse: nem kínozzák-e a betegeket.

Hirdetés
Hirdetés

Renate Weber ombudsman – a hivatalos megnevezés szerint a nép ügyvédje – csütörtökön kiadott közleményében az ENSZ kínzás elleni bizottságának meghatározására hivatkozott, amely szerint minden olyan hely, ahol egy embert akarata ellenére karanténban tartanak, fogdának minősül. Szerinte a jelen helyzetben tekintettel kell lenni arra, hogy a „Covid-kórházakat” a beutaltak csak a hatóságok engedélyével hagyhatják el, és tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tartanak bennük, a beutalás megtagadásának lehetősége nélkül.

Az embertelen, megalázó bánásmód megelőzését célzó törvényes felhatalmazására hivatkozva az ombudsman körlevélben kért tájékoztatás az érintett kórházaktól az általuk alkalmazott eljárásokról, ugyanakkor az egészségügyi intézményeknek a beutaltak tudomására kell hozniuk, hogy a nép ügyvédje honlapján online kérdőívet tölthetnek ki emberi jogaik érvényesítéséről.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter „sebészi minőségében” érthetetlennek nevezte, hogyan minősülhet a kórház börtönnek és az ott alkalmazott kezelés kínzásnak, miért kell a járvány elleni harc első vonalában küzdő, életeket mentő egészségügyi alkalmazottaknak ezt a vizsgálódást elviselniük. Kormányzati tisztségviselőként azonban tájékozódni fog, hogy a hatályos jogszabályok alapján megalapozott-e az ombudsman vizsgálata – tette hozzá a tárcavezető.

„A páciensek nem rabok, orvosaik és az egészségügyi alkalmazottak pedig nem pribékek” – szögezte le csütörtök délután kiadott közleményben a kormány az az ombudsman akciójára reagálva. A kabinet értékelte, hogy az ombudsman komolyan veszi a polgárok alkotmányos szabadságjogainak védelmét, de a valóság eltorzításának minősítette a Covid-19-ben szenvedők kezelésére kialakított kórházak besorolását a büntetésvégrehajtó intézetek kategóriájába.

Az ilyen üzenetek felesleges nyomást gyakorolnak az egészségügyi személyzetre, és megingathatja a páciensek és családtagjaik bizalmát. A páciensek a 2003 óta hatályos betegjogi törvény védelmét élvezik Romániában, beutalásuk pedig a koronavírus terjedésének megfékezését célozza – hangsúlyozta a kormány.

Korábban az ombudsman óvásának helyt adva helyezte hatályon kívül az alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek alapján hatalmas bírságokkal sújtották a kijárási tilalom megszegőit a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején.

Renate Weber a – rendkívüli állapotot május közepén felváltó – veszélyhelyzetről szóló jogszabály ellen is alkotmányossági óvást emelt. Keresete nyomán a taláros testület értelmező határozatában leszögezte: a veszélyhelyzet idején a polgárok szabadságjogait csak a parlament korlátozhatja, a kormány ezt nem teheti meg.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 11., 20:19
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Egyetértek majdnem teljesen de azt is kellene vizsgálja hány embernek súlyosbodott a betegsége mert nem kapott megfelelő kezelést a megfelelő időben vagy hányan vesztették valójában életüket a kezelések hiánya miatt.Ugyanakkor azt is kellene vizsgálja hogyan tagadhattak meg orvosok és ápolók, esküjükkel ellentétesen, hogy beteget lássanak el, függetlenül attól, hogy tudták volna fertőzött a személy vagy éppen amiatt, hogy fertőzött volt.Azt sem kellene kihagynia, hogyan lehet egy teljes ország lakosságának megtiltani azt, hogy két és fél hónapig fogorvoshoz jusson. ha azt vesszük ez is a kínzás egy formája és akinek volt fogfájása éjszaka vagy hétvégén az tudja legjobban.