Felhívás!

Az oltási kampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok

Az oltási kampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok Románia

A koronavírus elleni oltáskampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok: az egészségügyi miniszter különböző jutalmazási módszerek bevezetését javasolta, az államfő pedig továbbra is a meggyőzést szorgalmazta, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy diszkriminatív megszorításokkal büntessék a beoltatlanokat.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a News.ro hírportál által szerdán közölt interjúban elmondta: ebédjegyekkel és tombolával bátorítanák az oltás felvételét, a szaktárca hamarosan a kormány elé terjeszti egy erről szóló sürgősségi rendelet tervezetét. A tárcavezető megerősítette: a páciensek veszélyeztetésének elkerülése érdekében rendszeres tesztelésre köteleznék a beoltatlan egészségügyi dolgozókat. Ezt saját költségükön kellene elvégezniük, tekintettel arra, hogy az állam ingyenesen biztosítja a védőoltást, amelynek biztonságos voltáról immár elegendő tudományos adat áll rendelkezésre – érvelt a miniszter.

Klaus Iohannis államfőt szerdán egy Bukarest melletti természetvédelmi területen tett látogatása alkalmával kérdezték az újságírók arról, támogatná-e, hogy megszorításokat vezessenek be a beoltatlanokkal szemben.

“Nem győzhetjük le a világjárványt diszkriminációval. A járványt csak tömeges oltással tudjuk megfékezni” – jelentette ki Iohannis. Rámutatott: nem lehet az embereket olyasmire kényszeríteni, amit azért nem akarnak megtenni, mert nem értik. Az elnök ezért a tudatosítás fontosságát hangsúlyozta, és az oltási kampány erősítését szorgalmazta. Iohannis elismerte: elképzelhető, hogy Romániában is kitiltják a beoltatlanokat olyan “nem létfontosságú” helyekről, mint a mozik és vendéglők, de szerinte ez önmagában nem jelent megoldást a járványra, a “magyarázat nélküli” tiltások pedig nem vezetnek sehova.

Iohannis is “elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az egészségügyi dolgozók ne legyenek beoltva, és támogatásáról biztosította a kormányt, ha jutalmazási módszerekkel akarja növelni az oltási hajlandóságot.

 Romániában eddig 5 millió 25 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság kevesebb mint 30 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Az oltási hajlandóság júniusban esett vissza: azóta átlagosan naponta 9-10 ezerrel emelkedik az immunizáltak száma, és két hónap alatt alig több mint két százalékkal (29,6 százalékra) emelkedett az átoltottsági arány.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 4., 15:40
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ha , valoban , itt a nyakunkon a negyedik hullam , akkor keso banat kedves hatosagok. Tudtak , lattak , hogy juniustol errefele rohamosan csokken az oltasi kedv ,megis havonta lazitasokat kezdemenyeztek a szakemberek beleegyezesevel.Mit gondol erre az egyszeru halando? Hat , hogy lecsengoben a jarvany es boldog-boldogtalan , aki egyszer megengedheti maganak , fuggetlenul , hogy oltott vagy oltatlan , nyakaba vette a vilagot.Hogy lehet igy azt allitani , hogy csakis az oltatlanok a hibasak a novekvo esetszamert?Nem egyszrubb lett volna a szigoritasokat fenntartani az optimalis immunizacio elereseig? Akkor legalabb lett volna valamennyi logikaja az egesznek.Most mar minel inkabb kapaloznak , annal melyebbre sullyednek.Ide vezet egy hitelet vesztett orszagvezetes!!!

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 4., 17:46
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Logikát nem lehet a politikában keresni. Sokan szóltak, hogy ez nem lesz jó, főleg az orvosok, de még a lenézett V. Gheorghita is, csak vannak más érdekek is, nem lehet erodálni a hatalmat és az aktuális számok miatt tényleg úgy tűnt elmúlt a veszély. Aki viszont odafigyelt és gondolkodott rájött, hogy nem így van. Ez igazából sokszor elhangzott csak legtöbben kikacagták, hogy mégis honnan tudják. Na, majd kiderül, hogy kinek lesz igaza.