Felhívás!

Az oktatási intézmény vezetőtanácsa nevezi ki az ideiglenes iskolaigazgatókat

Az oktatási intézmény vezetőtanácsa nevezi ki az ideiglenes iskolaigazgatókat Románia

Döntő házként megszavazta a szenátus szerdán azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy abban az esetben, ha egy iskolaigazgatói állást nem töltenek be versenyvizsga útján, akkor az ideiglenes iskolaigazgatót az illető iskola vezetőtanácsa nevezi ki, nem pedig a tanfelügyelőség.

A tanügyi törvényt módosító javaslatot az USR PLUS, az RMDSZ és a PSD törvényhozóinak egy csoportja terjesztette be. A képviselőház múlt héten hagyta jóvá a tervezetet, amely most a felsőházban 75 támogató szavazatot kapott, 37-en ellene szavaztak, 10-en tartózkodtak. Támogatták az USR PLUS, az RMDSZ és a PSD szenátorai, az AUR tartózkodott, a PNL ellenezte.

A projekt értelmében az igazgatói vagy igazgatóhelyettesi állás megüresedése esetén egy ügyvivő igazgató veszi át a tisztséget a versenyvizsga megszervezéséig, de ez nem terjedhet tovább a tanév végénél. Az ügyvivő igazgatót az iskola vezetőtanácsa nevezi ki.

Azokban az oktatási intézményekben, ahol az oktatás teljes egészében egy nemzeti kisebbség nyelvén zajlik, az igazgatónak beszélnie kell az illető kisebbség nyelvét. Amennyiben az iskola csak egy részében folyik kisebbségi anyanyelvi oktatás, a tervezet szerint az igazgatók közül az egyiknek kell tudnia az illető kisebbség nyelvén.

Ezekben az esetekben az igazgató kinevezéséhez konzultálni kell azzal a szervezettel, amely az illető kisebbséget képviseli a román parlamentben. Ha az illető kisebbségnek nincs parlamenti képviselete, akkor a kisebbségek parlamenti csoportjával kell konzultálni a kérdésben. A teológiai profilú oktatási intézmények esetén az illető egyház képviselőivel is konzultálni kell. A kinevezéshez a konzultáció nyomán született írásos jóváhagyás szükséges – áll a jogszabályban.

Monica Anisie, a szenátus oktatási bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy a javaslat jó, de még elemzésre szorul. A PSD szenátora, Ionel Cristescu viszont azt mondta, hogy a PNL arra törekedik, hogy a párt nevezhesse ki az ügyvivő igazgatókat, Lucian Romaşcanu PSD-frakcióvezető pedig kijelentette, hogy az oktatást többé nem szőheti át a politika. A PNL frakcióvezetője, Virgil Guran, a tervezet szakbizottsági újragondolását kérte, de a plénum leszavazta ezt a javaslatot.

Turos Lóránd RMDSZ-frakcióvezető közölte, hogy támogatja a javaslatot, amelyet végül meg is szavazott a felsőház.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.