Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az igazságügyi miniszter szerint az augusztus 10-i tüntetés ügye nem zárult le

Az igazságügyi miniszter szerint az augusztus 10-i tüntetés ügye nem zárult le Románia

A 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügye „nem zárult le”, vannak még folyamatban vizsgálatok – jelentette ki pénteken Stelian Ion igazságügyi miniszter, hangsúlyozva, meg kell várni az indoklást a bukaresti törvényszék keddi, a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását jogerősen elutasító ítéletével kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

„Nagyon fontos megvárni a nyomozás újraindítására vonatkozó igénylést elutasító ítélet indoklását. (…) Felkérek mindenkit, mindazokat, akik ilyen irányú igénylést nyújtottak be – és én is közöttük vagyok -, hogy legyen türelmünk, lássuk, mit ír az indoklásban” – fejtette ki Stelian Ion az igazságügyi minisztérium székhelyén.

Hozzáfűzte, vannak még az ügyről leválasztott olyan részek, amelyek keretében még folyik a vizsgálat további személyek ellen.

„Az biztos, hogy az augusztus 10-i tüntetés ügye nem zárult le itt. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnél (DIICOT) levő ügynek voltak olyan részei, amelyeket leválasztottak és a katonai ügyészségre küldtek, ezek pedig még folyamatban vannak, és főként a beosztott csendőrök tetteire, a tüntetőkkel szembeni fellépésre vonatkoznak. Az ügynek még van egy másik része is, amely civil köztisztviselőkre, vezetői tisztséget betöltő személyekre vonatkozik, és itt sem született még végső döntés” – szögezte le az igazságügyi tárca vezetője.

Stelian Ion ugyanakkor leszögezte, az igazságügyi miniszter nem avatkozhat be az augusztus 10-i, bukaresti tüntetéssel kapcsolatos kivizsgálásba, az igazságszolgáltatás képviselőinek kell magyarázatot adniuk a nyomozás lezárására.

A tárcavezető szerint „nagyon súlyos lenne”, ha létezne egy olyan törvény, amely lehetőséget adna az igazságügyi miniszternek arra, hogy beavatkozzon a bűnvádi eljárásokba, azok bármely szakaszában. „Ha tehát bárki azt várná el a minisztertől hogy lépjen közbe, világosan elmondom, hogy ez nem történhet meg, és nagyon helyes, hogy nem történhet meg, ellenkező esetben visszatérnénk azokba az időkbe, amelyekre nem szívesen emlékezünk” – fogalmazott.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük