Felhívás!

Az igazságügyi miniszter állításait cáfoló levelet küldött a DNA a Financial Timesnak

Az igazságügyi miniszter állításait cáfoló levelet küldött a DNA a Financial Timesnak Románia

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön bejelentette, átiratot küldött a Financial Times brit napilapnak, cáfolva ebben azokat a “hamis információkat’, amelyeket Tudorel Toader igazságügyi miniszter állított a napilapnak elküldött levelében, tájékoztat az intézmény csütörtöki sajtóközleményében.

A DNA rámutat, az igazságügyi miniszter által közölt információk hamisak, és negatívan befolyásolják a vádhatóság tevékenységének megítélését, ezért hivatalos statisztikákon alapuló, reális adatokat ismertetnek az intézmény működésére vonatkozóan.

“Az ügyészek és bírók elleni kivizsgálások nagy részét a civil vagy bűnügyi perekben született ítéletekkel elégedetlen személyek feljelentése nyomán indítottuk” – szögezi le közleményében a DNA.

A korrupcióellenes ügyészek rámutatnak, valótlanságot állított például a miniszter, amikor azt írta, hogy az újonnan létrehozott, a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály 1422 dossziét vett át a DNA-tól, és ezeknek majdnem 70 százalékában hivatalból indult nyomozás, nem panasz vagy feljelentés nyomán.

“A valóságban, amikor megkezdte tevékenységét, a speciális ügyosztály 275 dossziét vett át a DNA-tól, és ezek közül 34 esetben indult hivatalból kivizsgálás, ami 12%-ot jelent” – szögezi le a DNA.

Az igazságügyi miniszter azt állította ugyanakkor, hogy Laura Codruţa Kövesi mandátuma idején a DNA 3420 bíró és ügyész ellen indított kivizsgálást, azaz a romániai ügyészek és bírák több mint fele ellen.

“A valóságban 2014.01.01 és 2018.07.30 között 2396 kivizsgálást indítottunk, amiből azonban 1922 ügyet le is zártunk, miután kiderült, hogy a feljelentések alaptalanok voltak” – állítja még a DNA levelében.

Leszögezi még, hogy az ügyek 10,4 százaléka esetében indítottak kivizsgálást hivatalból, a többi esetben pedig magán- vagy jogi személyek feljelentése alapján.

A korrupcióellenes ügyészek hangsúlyozzák még, hogy a romániai törvények szerint minden olyan, az ügyészségekhez érkező panaszt vagy feljelentést, amely formailag eleget tesz a követelményeknek, bűnügyi dossziéként kell iktatni.

A központi sajtóban csütörtökön információk jelentek meg arra vonatkozóan, hogy Tudorel Toader miniszter a Financial Timesnak küldött levelében elmarasztalja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt főügyészét, Laura Codruţa Kövesit, hangsúlyozva, hogy “nem szabad kinevezni” az Európai Ügyészség élére.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.