Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői elkötelezték magukat az aláírásgyűjtés mellett

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői elkötelezték magukat az aláírásgyűjtés mellett Románia

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői közös nyilatkozatban kötelezték el magukat a Székely Nemzeti Tanács által elindított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató egymillió aláírás összegyűjtésének a támogatása mellett.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezető tisztséget betöltő képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott meghívására vettek részt csütörtökön a Kolozsvári Kerekasztal megbeszélésen.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben üdvözölték az Európai Unió Bíróságának csütörtökön közzé tett határozatát, melyben a bíróság megállapította, hogy az Európai Bizottság tévesen alkalmazta a jogot, amikor megtagadta a nemzeti kisebbségi régiók helyzetének javítására irányuló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

Hirdetés
Hirdetés

Hangsúlyozták: a bíróság is elismerte, hogy a Székely Nemzeti Tanács által tett kezdeményezés célja a polgárok részvételének bátorítása és az Európai Unió elérhetőbbé tétele volt. Azt is kiemelték, hogy az Európai Bizottság határozatával együtt a bizottság mellett beavatkozóként fellépő román állam ellenkeresetét is elutasította a bíróság.

“A résztvevők kijelentik, hogy közös érdek a kezdeményezés, ezért támogatni fogják annak az egymillió aláírásnak az összegyűjtését, mely a Minority SafePack sikere után immár egymás erősítéseként is lehetőséget biztosít, hogy ismételten az őshonos kisebbségek sorskérdéseit tegyük az Európai Bizottság és az Európai Parlament asztalára” – áll a közös nyilatkozatban. A dokumentumot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, az EMNP részéről Zakariás Zoltán, az országos választmány alelnöke, az MPP részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az SZNT részéről Ferencz Csaba alelnök, az EMNT részéről pedig Mátis Jenő alelnök írták alá.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük