Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EP-választáson és a referendumon való részvételre buzdít Johannis

Az EP-választáson és a referendumon való részvételre buzdít Johannis Románia

Az európai parlamenti választáson, illetve az ezzel egy időben tartandó referendumon való részvételre buzdította Klaus Johannis államfő a román állampolgárokat csütörtök esti üzenetében.

„Lesz referendum május 26-án. Ma aláírtam a rendeletet és ezzel kiírtam a népszavazást. Várom önöket, hogy szavazzanak a referendumon és az EP-választáson” – fogalmazott Johannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

A népszavazás első kérdésére vonatkozóan az államelnök kifejtette, ő egyetért azzal, hogy a korrupciós bűntetteket elkövetők ne részesüljenek amnesztiában, és reméli, hogy a szavazók is így gondolkodnak, mivel tiszta, fejlett, európai társadalmat szeretne. A sürgősségi rendeletek révén való jogalkotás betiltásáról szóló kérdéssel kapcsolatban pedig rámutatott, az országnak a román állampolgárok érdekeit szem előtt tartó, hatékony, európai kormányra van szüksége. „Ez a népszavazás most fontosabb, mint bármikor” – sommázta Johannis.

Az elnök szerint a népszavazás jó alkalom az állampolgárok számára arra, hogy kifejezzék „mit gondolnak a PSD-ről és a PSD által az igazságszolgáltatás ellen indított hadjáratról”.

„Két és fél évnyi visszaélés és túlkapás után a romániaiaknak esélyük van világos választ adni a jelenlegi kormánynak” – nyomatékosította Johannis. Rámutatott, a szociáldemokraták úgy szavazták meg a büntetőjog módosításait, hogy nem vették figyelembe mások véleményét, olyan törvényeket hoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy „továbbra is békében lophassanak”. „Ők már senkitől sem félnek. Én úgy gondolom, hogy félniük kellene a román lakosság május 26-ai voksától” – szögezte le Johannis.

Hirdetés
Hirdetés

„A PSD politizálja át a referendumot”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kísérletet fog tenni a május 26-ára kiírt referendum bojkottálására, jelentette ki Johannis.

„A PSD egészen biztosan meg fogja kísérelni minden módszerrel bojkottálni ezt a népszavazást. De nem számít, hogy a PSD ellenszegül, csak az számít, hogy önök, román állampolgárok, menjenek el szavazni! Láthatták, milyen törvényeket hoznak saját maguknak, hogyan próbálják meg védeni magukat. Ez alkalommal valós változásra nyílik lehetőség. A jelet a május 26-i népszavazáson és európai parlamenti választáson adják meg. Azzal vádoltak meg, hogy átpolitizálom a referendumot. Nem: a PSD politizálja át ezt a referendumot a kormányra kerülése óta tartó visszaélésekkel, az igazságszolgáltatás ellen indított hadjárattal. Ez a referendum a PSD-ről is szól. Aki elmegy szavazni, annak lehetősége nyílik a PSD-sek megleckéztetésére” – mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó Iohannis.

Az államfő rámutatott, bár sokan azt hangsúlyozzák, hogy a népszavazásnak nincs tétje, hiszen csak konzultatív jellegű, és a parlament nem köteles figyelembe venni az eredményt, szerinte mégis lényeges, mert „fontos jelzést közvetíthet”.

„Senki ne mondja nekem, hogy ez a szavazás nem számít. Az ország szavazata igenis számít, és az eredményt figyelembe vesszük. Ha az emberek elmennek szavazni, és azt fogják mondani, hogy nem értenek egyet a PSD-vel, akkor nekünk felhatalmazásunk lesz arra, hogy azonnal, már másnap lépjünk” – fogalmazott Iohannis, aki szerint a május 26-i referendum egy „átfogó folyamat része”, amely az EP-választásokkal kezdődik, aztán az őszi elnökválasztással, illetve a jövő tavasszal sorra kerülő helyhatósági választásokkal folytatódik, illetve a jövő év végi parlamenti választásokkal ér véget.

Az elnök nyilatkozatában kiemelte, a PSD-féle bojkott „nem számít”, ő azt akarja tudni, ki áll mellette „az európai kormányzás, a tisztességes igazságszolgáltatás, a jól teljesítő társadalom érdekében” folytatott harcban.

„A PSD-sek bojkottja nem számít. Nem. Most a román állampolgárok szavazata számít. És ha a román állampolgárok ezt megértik, és elmennek szavazni, együtt változtathatunk Románián. Vannak megoldások Románia számára. Én tudom, melyek lennének ezek a megoldások, tudom, hogyan kell ezeket gyakorlatba ültetni, eme törekvésben azonban szükségem van a romániaiak szavazataira” – nyomatékosította.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük