Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az energetikai biztonságról is tárgyalni fog Klaus Johannis államfő Donald Trumppal

Az energetikai biztonságról is tárgyalni fog Klaus Johannis államfő Donald Trumppal Románia

Többek között az energetikai biztonságról és a Visa Waiver programról fog tárgyalni Klaus Johannis államfő augusztus 20-án az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Donald Trumppal.

Hirdetés
Hirdetés

A román elnök amerikai hivatali kollégájának meghívására látogat Washingtonba augusztus 19-én és 20-án.

„Jómagam is, és Trump elnök is vártuk már egy ideje ezt a találkozót. Számos fontos kérdés van, ami megvitatásra vagy megerősítésre vár: a stratégiai partnerség, biztonsággal kapcsolatos kérdések, a NATO és a 2 százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítás, a növekvőben levő gazdasági kapcsolatok, az energetikai kapcsolat. Tárgyalni fogunk a haderőfejlesztésről és a Visa Waiver programról is. E tekintetben kicsit meg kellene mozgatni a dolgokat” – fogalmazott Johannis az újságírókkal tartott informális találkozón.

„Az energia témája kényes és fontos. Az energetikai biztonság kapcsolódik a nemzetbiztonsághoz” – szögezte le az államfő.

A vitatott adóügyi intézkedésekről szóló 114-es sürgősségi kormányrendeletre és az offshore-törvényre utalva Johannis hozzátette, lát hajlandóságot a kormány részéről arra, hogy „kijavítsanak rosszul kigondolt dolgokat”.

Johannis kitért arra is, az amerikaiakat aggasztja, hogy energetikai szempontból Európa túlságosan függhet Oroszországtól.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy Románia nem szeretné, ha az Exxon vállalat kivonulna a fekete-tengeri földgázkitermelési projektből.

Emellett Romániának a Visa Waiver programba való felvételéről is tárgyalni kíván Johannis Trumppal, akit ismét meg fog hívni Romániába – mondta.

Üzletemberekkel vagy az Amerikai Egyesült Államokban élő román közösségek képviselőivel való találkozók nem szerepelnek az elnök washingtoni látogatásának programjában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások