Felhívás!

Az EMNP feljelenti a székelyföldi magyar helységnévtáblák megrongálóját

Az EMNP feljelenti a székelyföldi magyar helységnévtáblák megrongálóját Románia

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közösség elleni uszításért büntető feljelentést tesz az ellen a Bákó megyei férfi ellen, aki ellen a székelyföldi magyar helységnévtáblák bemázolása miatt csak rongálás gyanújával indított eljárást a rendőrség.

A párt Lőrincz Árpád udvarhelyszéki elnök által aláírt, hétfőn kiadott közleménye szerint a 30 éves gyanúsított – aki bevallotta, hogy vasárnapra virradó éjszaka fekete festékszóróval bemázolta a magyar feliratokat négy Hargita és egy Maros megyei település kétnyelvű helységnévtábláján – nemcsak közlekedési táblákat rongált meg, hanem durva magyarellenes üzenetet is megfogalmazott, ami kimeríti az uszítás büntetőjogi fogalmát.

Az EMNP szerint nem véletlen, hogy rendre büntetlenül maradnak Romániában a magyar közösséget érő támadások. A kommüniké ezek közé sorolta az úzvölgyi hősi katonatemető meggyalázását, Mihai Tudose volt miniszterelnöknek az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat áttételesen akasztással fenyegető két évvel ezelőtti kijelentését és azt az esetet, amikor egy fiatal nő magyar zászlót kísérelt meg felgyújtani Nagyvárad központjában.

“A mindenkori román hatalom érdeke, hogy Erdélyben magyarellenes hangulat uralkodjék, mely körülmények között – politikai hovatartozástól függetlenül – bármelyik román párt kijátszhatja a magyar kártyát. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a közösségünk ellen elkövetett cselekmények folyamatosan büntetlenül maradjanak” – olvasható az EMNP közleményében.

A párt felidézte, hogy az úzvölgyi provokáció ügyében tett ügyészségi feljelentéseire sem kapott választ a román hatóságoktól, mégis kötelességének tartja a magyar feliratok bemázolása miatt is a hatóságokhoz fordulni, hogy világossá tegye: “Romániában állami szintű bűnpártolás és -segédlet mellett virágzik a magyarellenesség”, és a bukaresti politikai elit három évtizeddel a kommunizmus bukása után sem hajlandó jogállami viszonyokat teremteni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 7., 12:15
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Közöljék a dák ürge nevét lakcímét,hátha akad székely atyafi aki szépen megértetné vele, hogy ilyet nem szabad tenni! A politikusok nem tesznek semmit csak uszítani tudják ránk a románokat, h ők szavazatokat gyűjtsenek!😎