Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EMNP elnöke szerint a román pártok sok magyar szavazatot gyűjthetnek be

Az EMNP elnöke szerint a román pártok sok magyar szavazatot gyűjthetnek be Románia

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a román pártok sok elégedetlen erdélyi magyar szavazatait gyűjthetik majd be a májusi európai parlamenti választásokon, és fennáll annak a veszélye, hogy az erdélyi magyar politika a felvidéki modell alapján alakul át.

Csomortányi István, az EMNP szombaton megválasztott elnöke szerdán Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. A pártelnök az MTI kérdésére elmondta: az EMNP még nem döntötte el, hogy az európai parlamenti választásokon mire biztatja támogatóit. Hozzátette: frissen megválasztott elnökként csakis az után számolhat be a párt álláspontjáról, hogy a párton belüli konzultációt folytatnak le erről a kérdésről.

Csomortányi István megállapította: amikor a román pártok is magyar jelöltek állításával akarnak magyar szavazatokat szerezni, amikor három évtized alatt félmillióval apadt az erdélyi magyarság lélekszáma, akkor nem jó válasz az, amit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) adott.

Hirdetés
Hirdetés

„Erre a helyzetre nem az a válasz, hogy indítunk egy egypárti listát és a kinyújtott kezet az erő pozíciójából elütjük” – jelentette ki Csomortányi. A pártelnök arra emlékeztetett, hogy az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) is olyan koalíciós jelöltlista állítását kezdeményezte, amelyet minden erdélyi magyar a magáénak érezhet, az RMDSZ viszont elutasította ezt a lehetőséget.

A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Szilágyi Zsolt – aki szombaton távozott EMNP-elnöki tisztéségől – hozzátette: döntésével az RMDSZ lemondott a két kis párt támogatóinak a szavazatáról, és ennek egyedül kell viselnie a következményeit.

Szilágyi Zsolt elmondta: Csomortányi István a párt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének a vezetésére kérte fel, és a továbbiakban ebben a minőségében kívánja segíteni az EMNP politikáját.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban úgy értékelte, hogy a két kis párttal való magyar választási koalíció létrehozása az identitása feladását jelentené, ezért arra kérte az MPP-t és az EMNP-t hogy állítsanak jelölteket az RMDSZ-jelöltlista nem befutónak számító helyeire. Erre azért lenne lehetőség, mert az MPP és az EMNP pártként, az RMDSZ civil szervezetként van begyezve, és a törvény csak a kettős párttagságot tiltja. Az MPP és az EMNP is elutasította az RMDSZ jelöltlistáján való szereplés lehetőségét.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük