Felhívás!

Az elnöki hivatal bírálja, a minisztérium védi a diákok szakiskolába való besorolását előíró rendeletet

Az elnöki hivatal bírálja, a minisztérium védi a diákok szakiskolába való besorolását előíró rendeletet Románia

Közleményben bírálta pénteken az Államelnöki Hivatal azt a miniszteri rendeletet, miszerint jövő évtől csak azok a tanulók vehetnek részt a líceumi helyekért folyó versenyben, akiknek a felvételijegye legalább 5-ös, a többiek szakiskolába jelentkezhetnek.

A kommüniké szerint a PSD-kormány folytatja az ártalmas kísérleteket a tanügyben. Az Államelnöki Hivatal úgy véli, a szóban forgó rendelet szegregál, nincs tekintettel a tanulók egyéniségére. “Az intézkedés figyelmen kívül hagyja, hogy az országos képességfelmérő vizsga nem egy alkalmassági teszt, nem tükrözi a gyerekek sajátos készségeit, sem azt, hogy a tanulók milyen pálya felé irányulnának később” – áll a közleményben, amely szerint a kormány “krónikus reformbetegségben” szenved, így próbálja szőnyeg alá söpörni az országos vizsgákon való alacsony átmenési arány jelentette problémát.

A közlemény rámutat, az intézkedés rákényszeríti a tanulókat, hogy olyan irányt válasszanak, “amelynek lehet, hogy semmi köze nincs ahhoz, amihez értenek vagy amit szeretnének”, így a rendelet az iskolaelhagyás fokozódását fogja maga után vonni.

“Mint oly sok más esetben, a kormány most is kettős mércét alkalmaz: azok a pedagógusok, akik 5-ösnél kisebb jegyet kapnak a tanári vizsgán, tovább taníthatnak, az 5-ösnél kisebb jegyet elért tanulók viszont nem követhetik azt az utat, amelyik a számukra leginkább megfelelő” – hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy a rendelet fenntartja és erősíti azt a közvélekedést, miszerint a szakiskolákban a gyengén felkészült diákok tanulnak tovább, így ezt az oktatási formát egyfajta büntetésként fogják fel, mintsem esélyként a szakmai kiteljesedésre. “A szakoktatás alapvető fontosságú Románia jövője tekintetében, és támogatni kell azoknak a szakembereknek, mesterembereknek a képzését, akikre oly nagy szükségünk van. Ez a támogatás azonban befektetéssel jár, felszerelésekre, az infrastruktúra korszerűsítésére van szükség, partnerségeket kell kialakítani a magánszektorral” – nyomatékosítja az Államelnöki Hivatal.

A Hivatalos Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet értelmében a 2020-2021-es tanévben csak azok a nyolcadikot végzett diákok tanulhatnak tovább líceumi osztályban, akik részt vettek a képességfelmérő vizsgán, és a felvételijegyük legalább 5-ös.

A tanügyminisztérium cáfolja a bírálatokat

Az 5-ösnél kisebb felvételijegyet elért tanulókat a szakiskolai helyekre irányító miniszteri rendelet lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kitanuljanak egy szakmát, és nem fosztja meg őket attól a lehetőségtől, hogy később leérettségizzenek – nyomatékosítja péntek esti közleményében az oktatási minisztérium.

A szaktárca azt követően adta ki a közleményt, hogy korábban az Államelnöki Hivatal élesen bírálta a rendeletet, amely kimondja, hogy jövő évtől csak azok a tanulók vehetnek részt a líceumi helyekért folyó versenyben, akiknek a felvételijegye legalább 5-ös, a többiek szakiskolába jelentkezhetnek. A minisztérium illetékesei leszögezik, az intézkedés lényege pluszesélyt adni a tanulóknak arra, hogy kitanuljanak egy szakmát, ugyanakkor nem fosztja meg őket attól a lehetőségtől, hogy később – készségeik alakulásának függvényében – az elméleti oktatásban is részt vegyenek és érettségi diplomát szerezzenek.

A kommünikében hangsúlyozzák, a tárca összesített adatai szerint az 5-ösnél kisebb felvételijeggyel líceumba jutott tanulók nagyon kis arányban kapnak átmenőjegyet az érettségin, így nagyon nehéz elhelyezkedniük a munkaerőpiacon vagy folytatniuk tanulmányukat.

Azokkal a pedagógusokkal kapcsolatban, akik 5-ösnél kisebb jegyet kaptak az idei tanári vizsgán, a közlemény leszögezi, ők nem jutottak álláshoz. Hozzáteszik, ezek a tanárok részt vehetnek ugyan a tanfelügyelőségek által a betöltetlenül maradt, helyettesítő tanári posztokra kiírt vizsgán, ahhoz azonban, hogy elfoglaljanak egy ilyen állást, legalább 5-ös jegyet kell kapniuk a vizsgán.

“Felhívást intézünk a politikai osztályhoz, hogy ne használja kampánycélokra a tanulók jövője szempontjából oly fontos intézkedéseket. Reméljük ugyanakkor, hogy a miniszteri rendeletet bíráló politikusok célja nem a középszerűség és az iskolai teljesítmény hiányának bátorítása, és ezúttal is – mint minden alkalommal – nyitottak vagyunk a realista és építő jellegű javaslatokra” – fogalmaznak a szaktárca képviselői.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 9., 22:58
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Hülyeség összehasonlítani a címzetesi vizsga ötösét a képességvizsga eredményéhez.A kettő két különböző dolog,végre már meg kellene érteni,hogy aki nem ír nagy jegyet a címzetesin attól még lehet jó tanár,mert a vizsgának a tanításhoz semmi köze.Mondja már meg valaki mit keressen az a diák líceumban aki mondjuk románból 1.20-at ír, egy pont hivatalból van? A líceumnak minőséget kell(ene) szolgáltatnia.