Felhívás!

Az ellenzék és az elnök üdvözölte, a kormánypárt bírálta a Kövesit támogató szavazást

Az ellenzék és az elnök üdvözölte, a kormánypárt bírálta a Kövesit támogató szavazást Románia

Az ellenzéki pártok zöme üdvözölte, hogy az Európai Unió tagállamai is támogatták csütörtökön Laura Codruța Kövesi kinevezését az európai főügyészi posztra, ugyanakkor a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) bírálta a döntést.

Az európai uniós tagországok kormányainak képviselői a csütörtöki nap folyamán megszavazták, hogy Kövesit támogatják európai főügyésznek, a próbaszavazáson 22-ből 17 tagállam voksolt a román korrupcióellenes ügyészség korábbi vezetőjére, akit az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosított.

Elsőként az ellenzék fő erejét alkotó és Klaus Johannis államelnököt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) üdvözölte a szavazás eredményét. Úgy értékelték, hogy ez “hatalmas győzelem” Románia számára, amelynek elérésében jelentős szerepe van Johannisnak és a liberálisoknak, akik támogatták és lobbiztak az Európai Unió intézményeiben, hogy Kövesi legyen a hivatalos jelölt az európai főügyészi posztra.

A liberálisok szerint a csütörtöki szavazás “pofon” Viorica Dăncilă kormánya számára, amely erőteljesen lobbizott azért, hogy Kövesi buktassák el a szavazáson. Úgy vélték, hogy a PNL-nek sikerült meggyőznie egyes tagállamokat, amelyek eredetileg nem támogatták Kövesit, hogy szavazzák meg a volt romániai korrupcióellenes főügyészt.

Klaus Johannis államelnök úgy vélte, hogy Kövesi széles körű támogatása szakmai felkészültségének és tapasztalatának elismerését jelenti. Johannis is Románia győzelmeként értékelte a voks eredményét, amely annál értékesebb, hogy – mint mondta – a kormány megpróbálta folyamatosan megakadályozni Kövesi jelölését.

Kövesi támogatását Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is üdvözölte.

Az augusztus végén ellenzékbe vonult Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök ezzel szemben kijelentette: miután Kövesi tönkretette Romániában az igazságszolgáltatást, most felkérik, hogy rombolja szét az európait is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben tudatta, hogy amennyiben az Európai Parlament és az EU Tanácsa is alkalmasnak tartja Laura Codruţa Kövesit az európai főügyészi tisztségre, akkor az RMDSZ is támogatja a döntést.

Viorica Dăncila miniszterelnök és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a szavazás után elmondta, továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint Kövesit nem kellene európai főügyésszé kinevezni, hiszen ellene ügyészségi eljárások indultak Romániában.

“Ez a többség szavazata. A 22-ből 17-en mellette szavaztak. A többséget mindig tiszteletben kell tartani” – mondta Viorica Dăncilă.

Arra a kérdésre, hogy fog-e gratulálni Kövesinek a kapott voksokért, a miniszterelnök úgy felelt: ‘Természetesen. Minden embernek gratulálok, aki elér valamilyen eredményt.”

Az európai főügyészi posztra jelölt Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly nyáron felmentett vezetőjét a szociálliberális koalíció azzal vádolta, hogy tényedése idején a DNA-t a titkosszolgálatok irányították a háttérből. A vádhatóság pedig több ügyben is hatalmi visszaéléssel gyanúsította őt meg Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselő és médiamágnás tavaly decemberi feljelentése alapján. Kövesi az ügyben mindvégig ártatlannak mondta magát, és politikai lejárató kampánynak nevezte meggyanúsítását.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 23., 10:42
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ime a bizonyitek, hogy Romania egy amerikai gyarmat ! Mar a szoftver is megerkezett Amerikabol ,amivel az elnokvalasztasi szavazatokat fogjak megszamlalni. Egyesek szerint ez a szoftver csodakra kepes. Kepes kicserelni egyetlen perc alatt tobb mint harommillio otszazezer szavazatot. Mi mar tudjuk ,hogy a valasztasokat ki fogja megnyerni. A neve kezdobetui : K.W.J. Kellemes valasztasokat kivanunk !