Felhívás!

Az egészségügyi tárca dolgozza ki a tanintézetekben tervezett nyáltesztes szűrés metodológiáját

Az egészségügyi tárca dolgozza ki a tanintézetekben tervezett nyáltesztes szűrés metodológiáját Románia

Az országos vészhelyzeti bizottság csütörtökön felhatalmazta az egészségügyi minisztériumot a tanintézetekben tervezett nyáltesztes szűrés metodológiájának kidolgozására.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy jövő hét második felében érkeznek meg az iskolákba a koronavírus kimutatására alkalmas non-invazív nyáltesztek. Akkor arról beszélt: az egészségügyi minisztériumot kéri meg arra, hogy dolgozza ki a tesztelési eljárást.

A tárcavezető elmondta, a nyálteszttel történő szűrés amúgy rendkívül egyszerű módon történik, akár a gyerekek is elvégezhetik, felnőttek felügyelete alatt. Erre ki fogják képezni az iskolák személyzetét – magyarázta Cîmpeanu. Hozzátette, a diákokat várhatóan hetente kétszer fogják majd tesztelni.

Cîmpeanu: nem egészségügyi alkalmazottak fogják végezni a diákok szűrését

Az oktatási miniszter szerint ellehetetlenítené a diákok tesztelését, ha a feladatot az egészségügyi alkalmazottakra bíznák, mert az egészségügyben személyzethiány van.

Sorin Cîmpeanu pénteken a parlamentben a sajtónak elmondta, az egészségügyi minisztériumra az a feladat hárul, hogy dolgozza ki a diákok nyáltesztes szűrésének eljárását. Azt azonban kizártnak tartja, hogy a tesztelést egészségügyi alkalmazottak végezzék, mint ahogy azt a tanügyből többen is kérték.

A tárcavezető nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy az egészségügyi minisztérium milyen lehetséges variánsok közül választhat. “Az oktatási minisztérium kompetenciái nem terjednek ki a tesztelésekre” – jelentette ki.

Cîmpeanu hangsúlyozta, a nyáltesztes szűrés metodológiáját mielőbb ki kell dolgozni. “Még a nyáltesztek szétosztása előtt el kell készülnie, mert szörnyű lenne, ha nem tudnánk használni ezeket, amikor megérkeznek az iskolákba” – fogalmazott a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 12., 10:35
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Már két hete meg kellett volna érkezzen minden iskolába. Erre azt mondja jövő hét végére ígérik. Most dolgozzák ki, hogy ki hogy, mikor , hogyan végezze, betanitnak kit , mit,mire, mikor? Ne siessèk el nagyon, van idő bőven! Úgy járunk mint január közepén az első hóval, váratlanul ér mindenkit!