Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi miniszter egyelőre nem tervezi a szükségállapot újbóli bevezetését

Az egészségügyi miniszter egyelőre nem tervezi a szükségállapot újbóli bevezetését Románia

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott szerdán az őszi helyhatósági választásokról, hogy előbb szeretne meggyőződni arról, hogy nem nő a koronavírusos esetek száma, és van egy erre a helyzetre kidolgozott, specifikus törvény. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg nem fontolgatja a szükségállapot újbóli bevezetését.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem akarok most a választásokra gondolni. Egészségügyi miniszter vagyok, járványhelyzetet kell kezelnünk, ismét nőnek az esetszámok, miután korábban csökkenőben voltak. Meg akarok győződni arról, hogy stabilizálódik az új esetek száma, és arról is, hogy van olyan törvényünk, amely lehetővé teszi a tevékenységünket, és majd akkor fogunk a politikával is foglalkozni, amikor a fertőződési ráta 0,6 – 0,7-re csökken” – mondta Tătaru.

A szükségállapot újbóli bevezetésével kapcsolatban Tătaru azt mondta, az erre vonatkozó döntés a koronavírusos megbetegedések számától függ, de egyelőre nem tervez ilyen intézkedést. Kifejtette: a szükségállapotot akkor vezetik be újra, ha „egyik napról a másikra, exponenciálisan” megugranak az esetszámok, ami túl nagy terhet ró a sürgősségi osztályokra.

Azt is elmondta, kedden például 11.800 elvégzett tesztből 397 volt pozitív, míg egy nappal korábban 4800 tesztből 250. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek 5-6 százaléka pozitív a napi értékelések alapján. Hozzátette: azokban a megyékben nőtt az esetszám, ahol a lakosság mozgása intenzívebb volt.

Nelu Tătaru arra kérte az embereket, hogy tartsák be a távolságtartásra és higiéniára vonatkozó szabályokat, még akkor is, ha erre jelen pillanatban nincs törvény. „Ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, amelyeket eddig is” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük