Felhívás!

Az AUR szimpatizánsai, élükön George Simionnal, erőszakkal behatoltak a temesvári városházára

Az AUR szimpatizánsai, élükön George Simionnal, erőszakkal behatoltak a temesvári városházára Románia

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsainak egy csoportja, a párt társelnökével, George Simionnal az élen, pénteken erőszakkal behatolt a temesvári városházára, hogy “káoszt és pánikot keltsen” az intézményben és a hivatalban tartózkodó temesváriak körében – számolt be pénteken a Facebook-oldalán Dominic Fritz polgármester.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott elöljáró szerint a véleménynyilvánítás szabadságába nem fér bele az, hogy George Simion “és bandái” megtámadják az állam demokratikus intézményeit. “Ma kóstolót kaptunk abból, hogy mi történhet majd Romániában, ha válasz nélkül hagyjuk ezt a jelenséget” – írta bejegyzésében a polgármester.

Dominic Fritz azzal vádolta a csendőrséget és a helyi rendőrséget, hogy tehetetlen személői voltak az erőszakos cselekményeknek. Felszólította az illetékes intézményeket, azonosítsák és büntessék meg a törvényszegőket, a kormánypártokat pedig arra kérte, hogy nyilvánosan ítéljék el a történteket.

A csendőrség pénteken közölte, hogy a polgármesteri hivatal védelme nem tartozik a hatáskörükbe, és a városháza környékén tartózkodó munkatársaik “azonnal akcióba léptek”, amint értesültek az incidensről.

Az intézmény tájékoztatása szerint pénteken 14 óra 30 perc körül “az egyik párt” mintegy húsz szimpatizánsa egy hátsó bejáraton hatolt be az épületbe, az állítva, hogy polgármesteri audienciára szeretnének feliratkozni.

A helyi rendőrök beengedték őket, de amint bejutottak az épületbe, a pártszimpatizánsok hangoskodni kezdtek. Végül szintén az intézmény védelmét ellátó helyi rendőrök távolították el őket a városházáról, és értesítették a közelben tartózkodó csendőröket is – számolt be a csendőrség. Közölték azt is, hogy azonosították a pártszimpatizánsokat, akik a maszkviselés elmulasztása és csendháborítás miatt bírságra számíthatnak.

A Temes megyei rendőrség hivatalból indított bűnügyi vizsgálatot az ügyben.

Simion tagadja, hogy erőszakkal hatoltak be

Elutasította péntek este George Simion, a Román Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke Dominic Fritz polgármesternek azt a vádját, hogy aznap pártjának több szimpatizánsával együtt erőszakosan behatolt volna a temesvári városházára.

A parlamenti képviselő a sajtónak elmondta, társaival együtt akadálytalanul léptek be az épületbe, az intézmény védelmét ellátó helyi rendőrök egyike sem vonta kérdőre őket, és Covid-igazolványt sem kértek tőlük.

Beszámolója szerint csak az első emeleten állította meg őt egy városházi hivatalnok, akinek elmondta: polgármesteri audienciára szeretne feliratni egy személyt, aki másfél hónapja próbál beszélni Dominic Fritzcel, eredménytelenül.

“Nem történt semmilyen erőszak. Közzé fogom tenni a Facebook-oldalamon a felvételeket” – nyilatkozta Simion.

Fritz-ellenes Ligát alapított

Fritz-ellenes Ligának elnevezett szövetség megalapítását jelentette be szombaton Temesváron George Simion, amelynek célja a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) társelnöke szerint Dominic Fritz polgármester “demokratikus választások útján történő” leváltása.

A parlamenti képviselő a sajtónak elmondta, hogy több politikai párt és a Temesvárt, illetve Temes megyét korábban irányító helyhatóságok képviselői is csatlakoztak, de neveket nem említett. Közlése szerint a Fritz-ellenes Liga aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy a polgármestert még a 2024-es önkormányzati választások előtt leválthassák, mert “nem érdemli meg” ezt a tisztséget.

Simion érvei szerint az elöljáró “Temesvárra beejtőernyőzött német állampolgárként” normális életkörülményeket ígért a városlakóknak, de fűtés nélkül hagyta az otthonukat, és az önkormányzatnak több mint húszmillió euró bírságot kell kifizetnie az adófizetők pénzéből, mert Dominic Fritz rosszul kezelte a Colterm távhőszolgáltató vállalat ügyét.

Az AUR társelnöke azzal is megvádolta a polgármestert, hogy átláthatatlan a tevékenysége és nem hajlandó audienciákat tartani. Példaként az egyik forradalmárszervezet képviselőjének az esetét említette, aki néhány száz lejt szeretett volna kérni a megemlékezéseikre, de a városházán senki nem akart szóba állni vele.

A politikus ismételten elutasította Dominic Fritznek azt a vádját, hogy pénteken az AUR több szimpatizánsával együtt erőszakkal behatolt a polgármesteri hivatalba, és tagadta, hogy pártja agresszív módszerekhez folyamodna céljai eléréshez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.