Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az államfő visszaküldte a parlamentnek a gyerekpénz fokozatos megemelését elutasító törvényt

Az államfő visszaküldte a parlamentnek a gyerekpénz fokozatos megemelését elutasító törvényt Románia

Klaus Iohannis államfő pénteken visszaküldte a parlamentnek a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvényt.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő közölte: a kormány a gyerekpénz lépcsőzetes növelését írta elő, oly módon, hogy az összeg biztosítható legyen a jelenlegi körülmények között.

Amennyiben gyakorlatba ültetnék a parlament által jóváhagyott 2020/14-es törvényt, a gyerekpénz kifizetésére elkülönítendő összeg 14.060.359.000 lejre rúgna – érvel Iohannis, aki leszögezi: a koronavírus-járvány előre nem látható anyagi erőfeszítésekre késztette az államot, és a törvény nem jelöli meg a megduplázott gyerekpénz kifizetéséhez szükséges pénzalapok forrását.

A jelentős pluszkiadás nemcsak magát a gyermekvédelmi rendszert veszélyeztetné, hanem a román állam működésének egészét is. A kormány azért élt a sürgősségi kormányrendelet eszközével, hogy megakadályozza azt, hogy egyes kategóriáktól meg kelljen vonni a törvény által biztosított jogokat – mutatott rá az államfő.

A kormány által javasolt megoldás – a gyermekpénz lépcsőzetes növelése – elutasításával a parlament akadályokat emelt a kormány azon erőfeszítései elé, hogy biztosítsa az állampolgárok védelméhez és a koronavírus-járvány kezeléséhez, a gazdasági következmények elhárításához szükséges összegeket.

Ugyanakkor a kormányrendeletet elutasító törvény eltávolítja Romániát a közép- és hosszútávú konvergencia célkitűzésétől, és negatív hatással lehet az ország gazdasági besorolására, ami az állampolgárok életszínvonalát is ronthatja. „A jelenlegi járványt követően csak akkor valósítható meg hazánk gazdaságának felélénkítése, ha a költségvetési források átcsoportosítása kiegyensúlyozott és felelősségteljes módon történik” – figyelmeztet Iohannis.

A képviselőház augusztus 19-én utasította el az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) többlépcsős emelését írja elő.

Az elutasított sürgősségi rendelet előírta a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztotta. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20%-kal nőtt volna a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs ráta értékével nőtt volna a juttatás minden évben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások