Hirdetés
Hirdetés

Az ALDE megszavazza a bizalmatlansági indítványt

Az ALDE megszavazza a bizalmatlansági indítványt Románia

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) parlamenti képviselői meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt – közölte hétfőn az alakulat elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.

Hirdetés
Hirdetés

Az ALDE hétfői vezetőségi ülése után Tăriceanu úgy nyilatkozott, az általa vezetett párt húsz törvényhozója aláírta vagy rövidesen alá fogja írni a bizalmatlansági indítványt, és a végrehajtó bizottság hétfői döntése alapján meg is fogják szavazni azt.

Călin Popescu-Tăriceanu felidézte, hogy az ALDE azért lépett ki a kormányból, mert a miniszterelnök képtelen volt a koalíció fenntartására és egy megfelelő kormányátszervezésre. “Ami ezután következett, az viszont minden demokratikus politikai normát felrúg: a kormányfő és a PSD egyes vezetői kísérletet tettek az ALDE tönkretételére, szétbomlasztására, és erővel, határozatunk dacára akarták a kormányba kinevezni párttagjainkat, azt a látszatot keltve, mintha nem változott volna meg a kabinet politikai összetétele’ – mondta az ALDE vezetője, aki szerint a PSD ‘soha nem látott agresszivitást” tanúsított.

“Nem marad más választásunk, mint megszavazni a bizalmatlansági indítványt, amely véget vet ennek a harmadik világra emlékeztető politizálási stílusnak” – tette hozzá.

Azt is kilátásba helyezte, hogy azok az ALDE-tagok, akik nem szavazzák meg a beadványt, “számolhatnak a következményekkel.”

Meleşcanu, Sibinescu és Zamfir a szenátus PSD-frakciójában fognak tevékenykedni

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felsőházi frakciójához csatlakozott Teodor Meleşcanu házelnök, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) két további szenátora, Ionuţ Sibinescu és Daniel Zamfir.

“Mától csatlakozom a PSD parlamenti csoportjához” – közölte Sibinescu. Daniel Zamfir hasonlóan nyilatkozott: “Az ALDE szenátusi frakciójának feloszlása következtében sajnálattal közlöm, hogy a PSD szenátori frakciójához csatlakozom.”

Teodor Meleşcanu szenátusi elnök azt mondta: mindaddig, amíg a bírósági döntés meg nem születik az ALDE-ból való kizárásával kapcsolatban, a PSD csoportjában fog tevékenykedni.

Emlékeztetett, hogy múlt héten a bukaresti törvényszéken támadta meg az ALDE azon határozatát, miszerint kizárják a pártból. Mivel a bírósági végzés megszületéséig is szükséges, hogy egy frakció keretében fejtse ki tevékenységét, a PSD csoportjában fog dolgozni. “Fontos leszögezni, hogy a körülményektől függetlenül továbbra is ALDE-tagnak tartom magam” – szögezte le a szenátus elnöke.

Az ALDE tíz képviselője a Pro Európa frakcióhoz csatlakozott

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) parlamenti képviselői közül tízen a Pro Európához csatlakoztak hétfőn – közölte Carmen Mihălcescu ülésvezető az alsóház plénumában.

Az ALDE képviselői közül a következők csatlakoztak a Pro Európa frakcióhoz: Varujan Vosganian, Anton Anton, Florică Calotă, Adrian Mocanu, Steluţa Cătăniciu, Marius Surgent, Andrei Gerea, Eusebiu Pistru, Toma Petcu és Constantin Avram.

Az ALDE alsóházi frakciója azt követően oszlott fel, hogy múlt héten Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu és Mihai Niţă bejelentették: függetlenként folytatják törvényhozói tevékenységüket.

Az ALDE szenátusi frakciója szintén feloszlott.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük