Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: a román állampolgárok biztonsága nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt

Aurescu: a román állampolgárok biztonsága nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt Románia

A román állampolgárok biztonsága nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt – jelentette ki csütörtök este a külügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A Digi24-nek nyilatkozva Bogdan Aurescu emlékeztetett arra, hogy a NATO-tagság szavatolja Románia biztonságát. „A történelmünk során soha nem volt még akkor a védettségünk, mint most” – jelentette ki.

Emlékeztetett arra is, hogy a szövetségesek meghallgatták Bukarest kérését, és folyamatosan erősítik a NATO jelenlétét a keleti szárnyon. Elmondta, hogy a NATO külügy- és védelmi minisztereinek március 4-i értekezletén a katonai szövetség elrettentő és védelmi képességének újragondolását kérte a keleti szárnyon, és „a dolgok már elmozdultak ebbe az irányba”.

Aurescu közölte, hogy a keleti szárny erősítése a jövő heti brüsszeli rendkívüli NATO-csúcson is terítékre kerül.

„Minden feltétel adott ahhoz, hogy a román állampolgárok biztonságban érezzék magukat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a keleti szárny következetes megerősítését a szövetségesek a valós paramétereiben lássák. A lépések szigorúan védelmi jellegűek, nem áll szándékunkban provokálni az Orosz Föderációt” – nyilatkozta a külügyminiszter. 

A Romániába érkezett félmillió ukrajnai menekült közül 80 ezer az országban maradt

Az orosz katonai támadás elindítása óta közel 500 ezer ukrajnai menekült érkezett Romániába, és közülük mintegy 80 ezren az országban maradtak – tájékoztatott a külügyminiszter.

Bogdan Aurescu elmondta, hogy a hatóságok, a civil szféra és az állampolgárok közös erőfeszítései sikeresek voltak, Románia kezelni tudta a menekülthullámot. Hozzátette, az ország erőfeszítéseit a nemzetközi közösség is értékeli. 

„Erős jelek utalnak arra, hogy háborús bűncselekmények történtek az Ukrajna elleni támadás során”

Bogdan Aurescu szerint „erős jelek” utalnak arra, hogy háborús bűncselekmények történtek az Ukrajna elleni orosz katonai támadás során.

A román diplomácia vezetője a Digi24-nek nyilatkozva csütörtök este elmondta, a nemzetközi jog oktatójaként nagyon bízik a nemzetközi igazságszolgáltatásban, ezért Románia március 2-án további 38 állammal együtt felkérte a hágai nemzetközi bíróság ügyészét, vizsgálja ki, hogy történtek-e háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűncselekmények az ukrajnai háborúban.

Aurescu hozzátette: az ügyész már vizsgálódik Ukrajnában, de ez az eljárás hosszú ideig tarthat. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások