Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Winkler: Románia képes elérni az energiafüggetlenséget 2026-ban vagy 2027-ben

Winkler: Románia képes elérni az energiafüggetlenséget 2026-ban vagy 2027-ben Gazdaság

Románia azon kevés országok egyike az Európai Unióban, amely képes 2026-ban vagy 2027-ben elérni az energiafüggetlenségi célkitűzését, de ehhez az összes rendelkezésére álló európai finanszírozási forrást fel kell használnia – jelentette ki csütörtökön Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

Hirdetés
Hirdetés

„Fel kell gyorsítanunk a beruházásokra lehívható európai források felhasználását, különösen azokét, amelyek környezetvédelmi célokat szolgálnak” – mondta dévai sajtótájékoztatóján az RMDSZ-es politkus.

Winkler emlékeztetett arra, hogy Kadri Simson energiaügyi európai biztos a múlt héten Strasbourgban ismertette az azonnali intézkedéseket is magába foglaló REPowerEU uniós tervet az energiaválság hatásainak enyhítésére.

Ez a terv lehetővé teszi Románai számára, hogy továbbra is használja a szenet az energia előállítására, tekintve, hogy az Európai Unió legújabb célkitűzése nullára csökkenteni 2030-ra az Orosz Föderációtól való energiafüggőségét – magyarázta az RMDSZ-es EU-képviselő, aki szerint az energiaforrásokban gazdag Románia előnnyel indul az energiafüggetlenség elérésében.

A REPowerEU előírásai szerint az unió összes tagállamának október elejéig fel kell töltenie a gáztárolási kapacitása 90 százalélát, hogy megbirkózzon a következő téllel.

Jelenleg az EU kőolajimportjának 25 százaléka, a földgázimport 45 százaléka és a szénimport szintén 45 százaléka érkezik Oroszországból, és ez a nagyfokú függőség Winkler szerint kiszolgáltatott helyzetbe taszítja az uniót. „Ezért van szükség az energetikai átállás finanszírozását és a kiszolgáltatottság csökkentését biztosító programokra, amíg a függőség megszűnik” – szögezte le az EP-képviselő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások