Felhívás!

Árnyékszéknél fölényes elsők

Az illemhely világnapja (World Toilet Day) alkalmából közzé tett adatok szerint Romániában tavaly a lakosság 27,7 százaléka nem rendelkezett a lakóházon belüli illemhellyel, angol vécével. Tavalyelőtt 29,7 volt az arány.

A lakóház körüli telken lévő árnyékszék számarányának tekintetében Románia az első helyen áll az Európai Unió 28 tagállamának listáján. Tavaly 19 EU-tagállamban egy százalék alatt volt a beltéri illemhellyel nem rendelkező lakóházak, háztartások számaránya, Németországban, Svédországban, Luxemburgban, Hollandiában a nullához közelített. Az uniós átlag 2,1 százalékos volt 2018-ban, tehát alig egytizede a romániainak! Magas arányokat jegyeztek Románia mellett Bulgáriában (15,3 százalék), Litvániában (10,6), Lettországban (9,9), Észtországban (5,3).

Becslések szerint a világon 4,5 milliárd (!) lehet azoknak az embereknek a száma, akik nem rendelkeznek a lakóházon belüli vezetékes illemhellyel. Sok helyen ülőke és öblítő nélküli, de közművesített mélyedés jelenti az illemhelyet, ezt guggolós vécének, török vécének is nevezik. Akadnak olyan kisebb-nagyobb közösségek is, akiknél az illemhely nem jelent semmiféle építményt. A Kárpátokon túl még lehet találni olyan udvari vagy köztéri vécét, amely két egyszerű részből áll: egy gödör és előtte két cölöp keresztléccel, amelyben kapaszkodnak guggolás közben.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.