Felhívás!

Államelnök-választás: nyilvános vita helyett mindkét jelölt a sajtó kérdéseire válaszol

Államelnök-választás: nyilvános vita helyett mindkét jelölt a sajtó kérdéseire válaszol Románia

Csaknem egyszerre, alig egy óra eltéréssel találkozik a sajtó képviselőivel kedden este az elnökválasztás második fordulójába jutott, második mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő és kihívója, Viorica Dăncilă volt miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Az első fordulót mintegy 15 százalékpontos előnnyel záró Johannis határozottan elzárkózott attól, hogy nyilvános vitát folytasson Dăncilával, mondván, hogy nem hajlandó ily módon legitimálni azt a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely az utóbbi három évben – álláspontja szerint – lábbal tiporta a jogállamiságot, kormányzati intézkedéseivel pedig mérhetetlen károkat okozott Romániának.

Johannis döntését nemcsak ellenfele, hanem több jobboldalinak tartott médiaorgánum is bírálta. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje az elmaradt jelöltvita helyett nyilvános vitára hívott kedd estére kilenc közismert újságírót és politológust az egyetemi könyvtárba, azt ígérve, hogy – a kiválasztott beszélgetőpartnerek – bármiről kérdezhetik. A kétszáz férőhelyes aulában egyetemi hallgatók és további akkreditált újságírók követhetik figyelemmel a beszélgetést anélkül, hogy kérdezhetnének.

Dăncilă egy ideig azt lebegtette, hogy ő hívatlanul is elmegy az államfő által meghirdetett találkozóra, kedd délután azonban váratlanul ő is meghirdetett egy sajtóértekezletet, amely egy órával előzi meg Johannis rendezvényét. A PSD azt hangoztatta, hogy bármilyen újságírót szívesen lát és – a PNL-vel ellentétben – a szerkesztőségekre bízta, kit küldenek a találkozóra. Részvételüket legfeljebb az korlátozhatja, hogy Dăncilă a parlamentet választotta rendezvénye helyszínéül, ahova normális körülmények között csak az akkreditált újságírók léphetnek be.

Románia több mint 18 millió szavazópolgára vasárnap választja meg az ország elnökét a következő öt évre, a két versenyben maradt jelölt, Klaus Johannis és Viorica Dăncilă közül. A választási kampány szombaton reggel 7 órakor ér véget.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 19., 19:05
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Dăncilă garantáltan földbe döngölte ma este Iohanist/Johannist a ótott bakkszászt! Szépen beszélt, helyesen,bármelyik újságírónak az 1 kérdés helyett többre is válaszolt, hidegvérrel! Szombatig sok víz lefolyik a Dâmbovița patakán! Hétfőtől még az is lehet, h alacsonyabb és szőkébb elnökünk lesz!😉 Jelenleg a presedinte 7 perce üres mint 1 A5 ös lap és nem A 4 mert 5 háza van!😎 Üres duma/ szegény duma, nemhiába a szegények világnapja!!!