Felhívás!

Arafat: nem halmozható a kültéri és beltéri résztvevők száma a magánrendezvényeken

Arafat: nem halmozható a kültéri és beltéri résztvevők száma a magánrendezvényeken Románia

Az esküvők és keresztelők esetében nem lehet annyi vendéget hívni, amennyi a kültéri és a beltéri rendezvényeken engedélyezett résztvevőszám összeadásából számolható ki, tehát nem tarthatók 400 meghívottas magánrendezvények – szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Arafat azt követően sietett ezt pontosítani, hogy a kormány szerdai ülésén ismét meghosszabbította 30 nappal a veszélyhelyzetet, azzal az engedménnyel, hogy beltéri magánrendezvényen maximum 200 személy vehet részt, amennyiben fejenként 2 négyzetméteres területet tudnak számukra biztosítani.

A belügyi államtitkár azt is leszögezte, hogy az engedmény csak azokra a résztvevőkre érvényes, akiket beoltottak koronavírus ellen, vagy negatív tesztjük van, vagy pedig igazolni tudják, hogy átestek a betegségen.

A jelenleg hatályos óvintézkedés 70 személyt engedélyez kültéri magánrendezvények esetén, de vélhetően ezt is 200-ra módosítják – tette hozzá, megjegyezve, hogy erről beszélni fog a kollégáival. “Egyesek úgy értelmezték, hogy ha mi azt mondjuk, hogy kint ennyi a megengedett és bent annyi, akkor majd 400-as létszámú esküvőt rendezünk úgy, hogy kint elhelyezünk kétszázat, és bent is kétszázat” – mondta Arafat, nyomatékosítva, hogy ez nem lehetséges.

Azt is kifejtette, véleménye szerint nem lehet összehasonlítani a szervezett esküvőket a klubokban, diszkókban történő szórakozással, a lazításokat pedig fokozatosan kell bevezetni.

“Az oltás védelmet biztosít és csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát”

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a koronavírus elleni oltás csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát, és a SARS-CoV-2 indiai variánsa ellen is véd – közölte Raed Arafat.

“Az oltás védelmet biztosít és csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát, többek között az indiai változat esetében is, eddigi tudomásunk szerint. Ha új információk kerülnek felszínre, mert új tanulmányok bármikor előkerülhetnek, akkor az egész tudomány alkalmazkodni fog, hogy megoldja a problémát. (…) A lényeg az, hogy ha valakit egyáltalán nem oltanak be, az illető és a körülötte lévő emberek sokkal veszélyeztetettebbek” – nyomatékosította Arafat a kormánypalotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

A katasztrófavédelem vezetője ugyanakkor nem óhajtotta kommentálni azt a javaslatot, hogy ingyen adag miccset és üdítőt kapjon az, aki beoltatja magát. A javaslat a fővárosi második kerületi polgármestertől származik.

“Én nem fogom kommentálni, hogy egyik vagy másik mit csinál. Számunkra minden módozat fontos, ami révén minél gyorsabban növelhető a beoltottak száma” – jelentette ki Arafat, nyomatékosítva, hogy a cél a 60-70 százalékos átoltottság elérése.

“Ne menjenek magas járványügyi kockázatot jelentő országba nyaralni!”

Nem kizárt, hogy a COVID-19-járvány negyedik hulláma is felüti a fejét – mondta Raed Arafat, aki arra kérte a romániai embereket, hogy szabadságuk úti céljaként ne válasszanak járványügyi szempontból magas kockázatot jelentő országokat.

Arafat kifejtette, jelenleg nincsenek a járvány negyedik hullámára utaló jelek, de bármikor súlyosbodhat a helyzet, például új variánsok felbukkanásával. “Mi egy ideje jól állunk, de ezt a nyugodt periódust a felkészülésre kell használnunk. A legfontosabb felkészülés pedig az oltás felvétele és a szabályok betartása. Főleg azoknak, akik külföldre mennek szabadságra. Jól nézzék meg, hova mennek, nem menjenek fertőzésnek kitett régiókba, olyan helyekre, ahol nem ismertek a járványügyi adatok, olyan helyekre, ahol új vírusvariánsokról tudunk, mert fennáll a veszély, hogy megfertőződnek, és ezt hazahozzák az országba” – figyelmeztetett Arafat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások