Felhívás!

Arafat: az egészségügyi rendszer működése a katasztrófahelyzetek logikájához közelít

Arafat: az egészségügyi rendszer működése a katasztrófahelyzetek logikájához közelít Románia

Romániában a koronavírus-járvány miatt teljesítőképessége felső határához közelít az egészségügyi ellátórendszer, és lassan abba a helyzetbe kerül, hogy működését a katasztrófahelyzetek logikájához kell igazítania – mutatott rá kedden Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Szerinte lesznek olyan napok, amikor több mint száz újabb beteg érkezik (az immár sok helyen telített) intenzív osztályokra, és akkor az egészségügyi rendszernek azt a célt kell kitűznie, hogy “minél több emberen próbáljon segíteni” – mondta az államtitkár arra a helyzetre utalva, amikor a kórházak már nem lesznek képesek mindenkit ellátni.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 1200 intenzív terápiás hely áll a Covid-19-ben szenvedők rendelkezésére, és remény van arra, hogy egy héten belül számukat további kétszázzal növeljék. Másfél hónapja szinte állandóan emelkedik, néhány napja pedig a 800-at is meghaladta az intenzív osztályokon ápolt, súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma.

A fertőzés azonban még továbbra is gyorsuló ütemben terjed Romániában, a legtöbb nagyvárosban már helyhiány alakult ki, ezért a járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy a napokon belül válságosra fordul a helyzet a kórházakban.

Kedden először haladta meg a százat a halálesetek száma, az utóbbi napon pedig újabb 4724 fertőzést diagnosztizáltak. Romániában már több mint 6500 áldozatot követelt a járvány, és 217 ezer embernél mutatták ki a vírust, közülük több mint 55 ezren jelenleg is fertőzők.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.