Felhívás!

Arafat: a betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni

Arafat: a betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni Románia

A betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni, akkor sem, ha nem igazolt a koronavírussal való megfertőződés – jelentette ki vasárnap este az országos vészhelyzeti felügyelőség (DSU) vezetője, Raed Arafat.

“Felhívjuk a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül. Felhívjuk a kórházmenedzserek, az osztályvezető orvosok, valamint a kórházakban ügyeletet ellátó orvosok figyelmét: senkitől nem lehet megtagadni a kezelést arra hivatkozva, hogy nem igazolódott a koronavírussal való fertőződése” – szögezte le Arafat.

A DSU vezetője elmondta, egy új rendelet értelmében a sürgősségi osztályokon vagy a kórháznál jelentkező bármely páciens fertőzésgyanúsnak minősülhet, ennélfogva az egészségügyi személyzetnek meg kell hoznia a megfelelő óvintézkedéseket, “majd a más betegségekkel is küzdő vagy a válságos állapotban levő beteget azonnal kórházba kell utalni”.

Egy másik rendelet értelmében az állami egészségügyi intézmények alkalmazásában álló egészségügyi személyzet – főorvosok, szakorvosok, rezidensek, kisegítő személyzet, továbbá a felsőfokú végzettséggel rendelkező más egészségügyi alkalmazottak (vegyészek, biológusok, biokémikusok, fizikusok, gyógyszerészek, gyógytornászok) – áthelyezhetők olyan egészségügyi intézményekhez, ahol személyzethiánnyal küzdenek, és a szükségállapot ideje alatt nem tagadhatják meg az áthelyezést.

A megyén belüli áthelyezéseket a prefektus rendeli el, a más megyékbe történő áthelyezésekről az erre kijelölt államtitkár dönt majd.

Amennyiben az egészségügyi szakembert olyan intézményhez helyezik át, amely nem a lakhelyének megfelelő településen található, annak a településnek az önkormányzata köteles gondoskodni az elszállásolásáról és élelmezéséről, ahova a kihelyezés történt – mondta még Arafat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 30., 10:32
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Arafat! Hazahoztátok a söpredéket Nyugatról, az adófizetőt 2 hét mulva NEM FOGJÁK TUDNI FOGADNI! a korházak! Ez nem Colectiv lesz hanem népírtás!!!!😤😤😤

  • User
   Dátum: 2020. március 30., 12:32
   ÉRTÉKELÉS: -9

   Söpredék, nem söpredék, azok Románia állampolgárai. Normális országban nem tagadják meg a saját állampolgáraik belépését, mint ahogy pl. Magyarország se tagadja meg. A probléma a karanténok nem betartásával van. Ezen kívül….a söpredék egy része dolgos ember, és a nem lopós része nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Romániában legyen pénz, mivel hazaküldték, ezzel nagy segítséget adva az államnak és az itthon maradottaknak.

   • User
    Dátum: 2020. március 30., 13:48
    ÉRTÉKELÉS: 5

    “nagy segitseget adva az allamnak”???A haza kuldott penz talan az allam kasszaba kerult?Nem hiszem.A kintrol kuldott penzbol vettek ingot es ingatlant,esetleg segitettek a csaladot,de mondj egy[1] esetet amikor valaki a nyugaton ossze kuporgatot penzet egyenesen a penzugyminiszteriumba utalta.Az hogy a vasarlas utan fizetett TVA-bol kerult penz az allamkasszaba–mar ha adtak szamlat–,az mas tema.

    • User
     Dátum: 2020. március 30., 15:13
     ÉRTÉKELÉS: 0

     A haza küldött pénzt itthon elköltötték. Igen, annak 19%-a az államhoz került. Ugyanakkor eltartották azokat az embereket, akik itthon maradtak. Nagyszülők, gyermekek éltek ebből. Más emberek éltek abból, hogy ebből a pénzből házat építettek. Ez mind hozzájárult az ország fejlődéséhez.
     Ez még azokra is igaz, akik kint loptak, de hidd el, sokan ott is becsületesen dolgoztak.

     Kár azt mondani, hogy ennek egy részét feketén csinálták. Az dobja a követ először, aki…