Felhívás!

Bepillantás a Vatikánba

A Vatikán zárt világa rengeteg titkot rejt, ez nem is kérdés. Van, ami előbb utóbb napvilágra kerül, mások talán örökre a homályba vésznek. A keresztény egyház feje, a pápa életre szóló hivatást vesz fel megválasztásakor. Holtáig tartó szolgálata jelkép, egy olyan keresztet cipel, amelyet csak a túlvilágon tehet le. De valóba így van ez?

Anthony McCarten új-zélandi származású író alapos munkát végzett A két pápa című dokumentumregénye kapcsán, hogy megírhassa a jelenlegi és az előző szentatya történetét, illetve azt, hogy pontosan hogyan zajlott a hatalomváltás a két – egyébként elég különbözően gondolkodó – pápa között. 2013 februárjában az egyház történetében ugyanis egy viszonylag szokatlan dolog történt: XVI. Benedek váratlanul benyújtotta a lemondását. Több mint 700 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hír hallatán a római Sixtus-kápolnába sietett, hogy kiválasszák utódját. Ekkor újabb váratlan fordulat következett: megválasztották Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát. Az író ebben a könyvben bemutatja a két pápa életútját és jellemét, de a vatikáni világ rejtelmeibe is betekintést nyújt. Nem tagadom, nem volt könnyű olvasmány, esténként, amikor kezembe vettem a kölcsönbe kapott könyvet, azzal a mondattal, hogy „ezt muszáj elolvasnom”, nem gondoltam, hogy ennyire fog hajtani a kíváncsiság, hogy tovább és tovább olvassam. A könyv kétszázhetvenkét oldal, és rengeteg idézet található benne (ezek voltak a kedvenceim). A végjegyzet, ami a forrásműveket, konferenciákat, nyilatkozatokat tartalmazza, több mint harminc oldal, ha valaki hasonló dolgokat szeretne kutatni, annak hasznos anyagként szolgálhat.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnék megismerni a pápa megválasztásának menetét, akik szeretnének belelátni a vatikáni életbe legalább egy kicsit.

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.