Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád szerint Tőkés László emlékbélyeget érdemelne a forradalom 30 éves évfordulójára

Antal Árpád szerint Tőkés László emlékbélyeget érdemelne a forradalom 30 éves évfordulójára Románia

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a Román Postának emlékbélyeget kellene kiadnia az 1989 decemberi események harminc éves évfordulója alkalmából Tőkés Lászlóról.

Hirdetés
Hirdetés
 
Antal Árpád szerint Tőkés Lászlónak fontos szerepe volt az akkori eseményekben, és kijelentette, hogy jómaga részt fog venni a jövő hónapban, Temesváron sorra kerülő megemlékezéseken.

„Ahogy az utóbbi 30 évben Tőkés László imázsát tönkretették, az tanítani kellene az egyetemen. Megbélyegezték, és imázsát tudatos módon lerombolták bizonyos erők. (…) Ennek ellenére, egy normális országban a Román Postának 2019 decemberében bélyeget kellene kiadnia Tőkés László arcképével, hiszen nélküle nem tartanánk itt, ahol most vagyunk. Lehet jó, lehet nem, én azt mondom, hogy jó dolog volt a rendszerváltás, de nem tagadhatod meg a történelmet mindig. Ez ennek az ország, ennek a népnek a tragédiája, hogy mindig újraírjuk a történelmet, úgy, ahogy éppen nekünk tetszik. Ezt nem lehet csinálni, hosszú távon nem működik. Olyan ez, mint egy lufi, amit csak fújsz és fúsz, aztán egyszer csak…” – nyilatkozta Antal Árpád az Agerpresnek.

A szentgyörgyi elöljáró úgy véli, hogy bár a román társadalom nem tökéletes, de tévednek azok, akik a ’89 előtti időkről nosztalgiáznak és tagadják a demokrácia előnyeit.

„Azt hiszem, hogy akik azt mondják, jobb volt ’89 előtt, azok valójában a fiatalságukat sajnálják, mert nyilvánvalóan 30 évvel ezelőtt 30 évvel fiatalabbak voltak. Én úgy gondolom, hogy az ország sokat változott jó irányba, és nincs rendben az, hogy mindig csak a negatív dolgokról beszélünk. (…) Még akkor is, ha ezernyi negatív dolog van, amit erről az országról és az utóbbi 30 év politikai rendszereiről mondhatunk, szerintem össze sem lehet hasonlítani a mostani életet, a ’89 előtti élettel. Én emlékszem jól, hogy a gyerekkoromat sorbanállással töltöttem. Abból állt a gyerekkorom, hogy sorban álltam a kenyérért, a tejért, a vécépapírért, és így tovább. Így telt a gyerekkorom. (…) Azt amit ma kapnak a gyerekeink, nem hiszem, hogy össze lehet hasonlítani a ’80-as évek Ceaușescu-rezsimjével. (…) Akkor is voltak olyanok, akik jól jártak az akkori rezsimmel, és most is vannak olyanok, akik jól járnak a mostani rezsimmel, idézőjelesen. (…) Nagyon túlzónak találom, hogy összehasonlítsuk 1989-et 2019-el” – mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal hozzátette, Tőkés Lászlónak nincs forradalmár igazolványa, pedig ott volt a Temesvári események középpontjában, szemben azokkal, akik profitáltak a forradalomból.

„Ez is egy tragédia, ami sokat elmond az utóbbi 30 évről. Kik is a forradalmárok, mit jelent az, hogy forradalmár? Miért van szükséged egy papírra, amelyen írja, hogy forradalmár, miért akarod, hogy előnyöd származzon ebből? Persze, abban az esetben, ha megsérültél a forradalomban, vagy elvesztetted egy családtagodat, akkor igen, nem hiszem, hogy bármilyen anyagi dologgal kárpótolni lehet egy efféle veszteséget, de az, hogy ott voltál és betörtél három ablakot, vagy kidobtál öt könyvet az ablakon, és ezért forradalmár vagy, ez mutatja, hogy milyen helyzetben van ez az ország” – vélekedett Antal Árpád.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 20., 17:51
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Kedves Antal Árpics@! Várjon vele még 70 évet utána meg személyesen átadhatja!
    Sokak szerint az egész 1 puccs volt és nem foradalom! Amúgy mi változott az utóbbi 30 évben?! A szekus komcsik és azok ivadékai ellopták a gyárakat, földeket, földönfutóvá tették a népet! Jelenleg manipulálják a mass médiát választatnak ” demokratikus” előljárókat stb😟😤😔