Felhívás!

Amerikai nagykövet: az USA gratulál Romániának a sikeres EU-elnökséghez

Amerikai nagykövet: az USA gratulál Romániának a sikeres EU-elnökséghez Románia

Az Amerikai Egyesült Államok gratulál Romániának az Európai Unió Tanácsának élén betöltött sikeres elnöki mandátumához – közölte csütörtökön, a függetlenség napja tiszteletére szervezett bukaresti fogadáson Hans Klemm, az USA nagykövete.

“Washingtoni és brüsszeli kollégáim nevében köszönjük a Johannis úr által vezetett romániai elnökségnek, valamint a Dăncilă asszony által vezetett román kormánynak a szoros és hatékony együttműködést a közös érdekeinket szolgáló kérdésekben” – mondta Klemm.

Hans Klemm Románia NATO-n belüli szerepéről is beszélt, kiemelve, hogy erős stratégiai partnerség van az Amerikai Egyesült Államok és Románia között.

A fogadás keretében a Holdra szállás ötvenedik évfordulóját is ünneplik, az esemény díszvendége volt Dumitru Prunariu űrhajós és Anna Fisher, a NASA első női asztronautáinak egyike.

Klemm emlékeztetett, hogy idén nemcsak a Holdra szállásnak, hanem a kommunizmus bukásának is kerek évfordulója lesz: harminc éve, “1989 júniusának végén Magyarország és Ausztria elvágták a két országot elválasztó drótkerítést. Novemberben ujjongó németek lerombolták a berlini falat. Hat héttel később egész Romániában elharapóztak a tüntetések, amelyek a Ceauşescu-rezsim összeomlásában csúcsosodtak ki. Rövid idővel később Romániát a demokráciák sorában üdvözölhettük” – idézte fel a diplomata.

A függetlenség napja alkalmából amerikai, illetve romániai F16-os vadászbombázók tartottak díszrepülést.

Johannis: Románia továbbra is elkötelezett híve a stratégiai partnerség elmélyítésének

Románia prioritása most és a jövőben is az erős transzatlanti kapcsolat – jelentette ki Klaus Johannis államfő az Amerikai Egyesült Államok Bukaresti Nagykövetsége által szervezett fogadáson, amelyet a 243. függetlenség napja alkalmából adott a külképviselet.

Johannis kifejtette, a május 26-i európai parlamenti választások és népszavazás alkalmával a román állampolgárok túlnyomó többsége az Európa-pártiság és a jogállamiság megszilárdítása mellett tette le voksát, elutasítva a populizmust, az Európa-ellenes diskurzust és az igazságszolgáltatást támadó szólamokat.

“Románia polgárai ismét bebizonyították, hogy felnőtt társadalmunk van, amely erős, egészséges országot akar, tiszta és független igazságszolgáltatási rendszerrel, amely egybecseng az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerségi, az EU-tagállami és a NATO-tagállami státussal. Románia prioritása most és a jövőben is az erős transzatlanti kapcsolat” – jelentette ki a román államfő, hozzátéve, hogy Románia mindig az Amerika és Európa közötti szoros együttműködés híve lesz.

“Biztosítom önöket, hogy országom és személyesen én magam is megőriztük elkötelezettségünket az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség elmélyítésével és fejlesztésével szemben” – szögezte le Klaus Johannis a függetlenség napja alkalmából.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások