Felhívás!

Államfői üzenet a Roma Napra

Klaus Johannis, Románia államelnöke üzenetben köszöntötte a romániai romákat a világnapjuk, illetve a roma kultúra nemzetközi napja alkalmával.

Az elnök kiemelte, együttérez és egyetért mindazokkal, akik az emberek közötti faji vagy más jellegű diszkrimináció ellen küzdenek, és támogat minden olyan lépést, amely a romák társadalmi beilleszkedését elősegíti, az Alkotmány által is szavatolt állampolgári jogok, kötelezettségek, emberi értékek és szabadságjogok szellemében. Az államelnök belefoglalta az üzenetébe a romániai romák életminőségének javítását célzó konkrét intézkedések fontosságát, végül pedig arra kérte a köszöntött etnikai kisebbséget, hogy egyéni és közösségi felelősségtudattal segítsék a koronavírus-járvány leküzdését, hiszen ez általános érdek, a hatóságok által előírt rendszabályok a lakosság javát, az állampolgárok egészségének védelmét szolgálják.

A Nemzetközi Roma Nap kijelölése éppen harminc évvel ezelőtt történt a lengyelországi Serockban, az ünnepet a Nemzetközi Roma Unió 4. Világkongresszusán jelen lévő küldöttek szavazták meg a legelső nemzetközi roma találkozó emlékére (1971. április 7-12., Chelsfield, Anglia). Három évtizede minden április 8-án (illetve a körüli napokon) világszerte sok országban tartanak ünnepségeket, előadásokat, ahol rendszerint felhívják a figyelmet a romák hátrányos társadalmi helyzetére. A roma kultúra nemzetközi napjának jelképábrája a stilizált vörös szekérkerék két vízszintes, kék és zöld színű sávon.

Romániában az 1990-es években nagy politikai és közéleti vitákat kavart a roma etnikum nyilvános elnevezésének szóhasználata. Az a hivatalos álláspont győzött, hogy a “cigány” kifejezést mellőzni kell az etnikai közösséggel és tagjaival kapcsolatosan. Volt javaslat a két “r” betűs rroma szóhasználatra, ezt azonban csak elvétve használja a sajtó. Az etnikum hivatalos megnevezése roma, de kultúrájukkal, zenéjükkel kapcsolatosan a cigány szó is természetes.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások