Felhívás!

FRISSÍTVE: Államelnök-választás: külföldön már elkezdődött a szavazás

FRISSÍTVE: Államelnök-választás: külföldön már elkezdődött a szavazás Románia

A pénteki az államfőválasztás második fordulóját megelőző kampány utolsó napja. A választási kampány november 15-én kezdődött és szombaton 7 órakor ér véget.

Az elnökválasztás második fordulójában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseletében induló Klaus Johannis jelenlegi államfő, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Viorica Dăncilă mérkőzik meg.

A hatályos törvények értelmében a kampánycsend beállta után tilos bármilyen formában kampány jellegű üzenetet közvetíteni. A szavazás napján, a voksolás befejezése előtt tilos exit-poll eredményeket ismertetni.

A külföldön élő román állampolgárok péntektől kezdődően már leadhatják szavazatukat az elnökválasztás második fordulójában. Elsőként Új-Zélandon nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

A diaszpórában élőket – akárcsak az első fordulóban – ezúttal is három napon át várják az urnákhoz, a következő program szerint: pénteken 12 és 21 óra között; szombaton, 7 és 21 óra között; vasárnap 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak. Ez a szabály mindhárom napra érvényes.

A törvény értelmében azok a román állampolgárok szavazhatnak a külföldi körzeteknél, akik a választások napján külföldön tartózkodnak, függetlenül attól, hogy oda szól-e az állandó lakhelyük, vagy csak turistaként tartózkodnak az adott országban.

A külföldön élő állampolgárok ez alkalommal azt is kérhették, hogy levélben szavazhassanak.

Az ország területén vasárnap 7 és 21 óra között várják az urnákhoz a választópolgárokat. Itt is érvényes az a szabály, miszerint azok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat. Romániában 18.748 szavazókörzetet alakítottak ki.

A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében szavazhatnak.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek. Az erre vonatkozó igényléseket legkésőbb a választásokat megelőző napon kell eljuttatni az illetékes választási irodához.

Az államfőválasztás első fordulóját megelőző kampány október 12-én kezdődött és november 9-én ért véget. Az első fordulóban 14 jelölt szállt versenybe az államfői tisztségért.

Több mint 96 ezren járultak az urnákhoz külföldön szombat reggel 7 óráig

Szombat reggel, romániai idő szerint 7 óráig több mint 96 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. Gyakorlatilag ezzel ért véget a diaszpóra pénteki szavazási napja, miután bezártak a szavazókörzetek az amerikai kontinensen is. Az első fordulóban, ugyaneddig az óráig 79 ezren szavaztak.

Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a 17.503 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött – tájékoztat a Központi Választási Iroda (BEC).

A diaszpórában élőket – akárcsak az első fordulóban – ezúttal is három napon át várják az urnákhoz.

Összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki számukra, amelyeknél a következő program szerint voksolhatnak: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között; szombaton, 7 és 21 óra között; vasárnap 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

A legtöbb szavazókörzetet Spanyolországban és Olaszországban alakították ki (143-at, illetve 142-t). Németországban 79, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában pedig 72 szavazóhelyiség létrehozását hagyta jóvá az Állandó Választási Hatóság (AEP). A Franciaországban élő román állampolgárok 50 szavazókörben voksolhatnak.

Azok a határon túl élő román állampolgárok szavazhatnak, akik a választások napjáig betöltötték 18. életévüket. Szavazni, érvényes személyi igazolvánnyal, bármelyik határon túli szavazókörzetben lehet.

Az ország határain kívül kialakított szavazókörök interaktív térképe elérhető a külügyi tárca hivatalos weboldalán: http://www.mae.ro.

Több mint 17 ezer levélszavazat érkezett be

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) pénteken bejelentette, hogy befejezte a levélben elküldött szavazatok borítékjára nyomtatott vonalkodók ellenőrzését és regisztrálását a leválszavazatokkal foglalkozó szavazókörzeteknél.

A kiszabott határidőig, azaz november 21-én éjfélig 17.503 választó szavazatát tartalmazó borítékot hitelesítettek, derül ki az AEP pénteki közleményéből.

A levélben szavazó állampolgárok a www.votstrainatate.ro honlapon ellenőrizhetik, hogy borítékjuk megérkezett-e idejében.

Az AEP leszögezi ugyanakkor, hogy e-mailben értesítettek minden választót, akinek a voksát tartalmazó borítékot regisztrálták.

Az AEP közölte még, hogy azoknak a választóknak, akiknek a szavazatát rejtő boríték nem érkezett meg idejében ahhoz, hogy regisztrálni tudják, értesítést küldtek e-mailben, ugyanakkor azt tanácsolták nekik, hogy a hétvégén menjenek el voksolni a hozzájuk legközelebb eső szavazókörzethez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.