Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányossági óvást nyújtottak be a 2020-as államháztartási törvénnyel kapcsolatban

Alkotmányossági óvást nyújtottak be a 2020-as államháztartási törvénnyel kapcsolatban Románia

Berekesztették a parlament plenáris ülését, miután Ludovic Orban kormányfő felelősséget vállalt a 2020-as államháztartási törvény tervezetéért.

Hirdetés
Hirdetés

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke közölte, hogy 3 napon belül bizalmatlansági indítvány nyújtható be.

Az alkotmánybíróság arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, óvás érkezett be hozzá a 2020-as államháztartási törvény felelősségvállalással történt elfogadásával kapcsolatban, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva. Az óvást a szenátus, illetve a képviselőház elnöke nyújtotta be. A taláros testület döntése értelmében a felek január 10-éig fejthetik ki írásban álláspontjukat és fogalmazhatják meg az általuk javasolt megoldást az esetleges konfliktus feloldására.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke korábban már kilátásba helyezte, hogy még a hétfői nap folyamán megtámadja az alkotmánybíróságon a kormány által felelősségvállalással elfogadásra kerülő államháztartási törvényt. Ciolacu elmondta, az óvást alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva nyújtják be a szenátus elnökével közösen, ugyanis Európában precedens nélküli, hogy egy demokratikus kormány parlamenti vita nélkül fogadja el a költségvetés tervezetét. ‘Harminc éve, Ceauşescu óta nem látott ilyet Románia’ – jelentette ki.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások