Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányossági kifogást emeltek az igazságügyi törvények ellen az ellenzéki pártok

Alkotmányossági kifogást emeltek az igazságügyi törvények ellen az ellenzéki pártok Románia

Alkotmányossági kifogást emelnek a három igazságügyi törvény ellen a Jobboldal Ereje párthoz tartozó független képviselők és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói.

A hírt Antonel Tănase független képviselő jelentette be a parlamentben.

Tănase azt mondta, a három igazságügyi törvény gyors elfogadásával a kormány megkísérelte ‘becsapni’ az Európai Bizottságot. Az elfogadott törvények eltávolítják Romániát az igazságszolgáltatás függetlenségétől és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) feloldásától, ahelyett, hogy közelebb hoznák ezekhez a célkitűzésekhez – vélekedett az ellenzéki politikus.

Az alkotmányossági kifogás kezdeményezői szerint az igazságügyi törvények továbbörökítik a főügyészek politikai alapú kinevezésének gyakorlatát, és gyengítik a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerepét azzal, hogy két kisebb intézményre bontják azt.

Bírálják továbbá azt is, hogy a nagy tudományos és szakmai tekintélyű Bírák és Ügyészek Országos Intézetének nincs többé beleszólása a bírák és ügyészek kinevezési folyamatába, ami teret adhat a kinevezések elpolitizálásának és szubjektív mechanizmusok működésbe lépésének.

Mindezekért a Jobboldal Ereje úgy döntött, hogy együttműködik ebben a kezdeményezésben az USR-vel és együtt emelnek kifogást az igazságügyi törvények ellen – tette hozzá Antonel Tănase.

Az AUR is megtámadta a törvényeket

Alkotmányossági kifogást emelt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az igazságügyi törvények ellen.

Az alakulat csütörtöki közleménye értelmében az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a bírák és ügyészek jogállásáról, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló törvények alkotmányellenesek, mert „visszaélésszerűen és megvetéssel” fogadta el ezeket a parlament, illetve a hatálybalépésük után várható „pusztító hatásuk” miatt is.

Az AUR úgy véli, a szenátus megsértette az alaptörvényt és a házszabályt is, amikor gyorsított eljárásban, valós vita nélkül fogadta el a jogszabályokat.

Bírálja a párt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény azon előírását is, amely törli a fegyelmi vétségek listájáról az alkotmánybíróság határozatainak figyelmen kívül hagyását. Meglátásuk szerint ez csökkenti a taláros testület tekintélyét és döntéseinek súlyát, megnyitva az utat az alaptörvény előírásainak megsértése előtt. 

A Nép Ügyvédje is alkotmányossági kifogást emelt

A Nép Ügyvédje bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emelt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény ellen.

Az ombudsman a törvény több cikkelyét is kifogásolja. Bírálja többek között azt az előírást, amely lehetővé teszi a bírák és ügyészek számára, hogy tagjai legyenek nonprofit szervezetek vezető testületeienk, vagy szakértőként részt vállaljanak az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó, külső finanszírozású projektekben. Mi több, a törvény szövegéből nem derül ki, hogy származhat-e jövedelmük ezekből a tevékenységekből – hívják fel a figyelmet. A Nép Ügyvédje úgy véli, a bírák és ügyészek tevékenységi körének kiterjesztése sérti a bírói függetlenség, valamint a bírói és ügyészi szerep és összeférhetetlenség elvét.

Ugyanakkor alkotmányellenesnek tartja az ombudsmani hivatal a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény azon előírását is, amely törli a fegyelmi vétségek listájáról az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság határozatainak figyelmen kívül hagyását. 

Iohannis elégedett a törvényekkel

Klaus Iohannis szerint „jók” a parlament által elfogadott új igazságügyi törvények, és ki is fogja hirdetni azokat, ha átmennek az alkotmányossági szűrőn.

Az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt nyilatkozó államfő rámutatott, a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetése nagymértékben függ az új igazságügyi törvényektől, és ezen a téren „van okunk az optimizmusra”. Iohannis jónak tartja az új jogszabályokat, és reményét fejezte ki, hogy mielőbb kihirdetheti azokat.

„Közben elkezdődhetnek az első kiértékelések, és ha ezek jók lesznek, amint arra számítok, valós esélyünk lehet az MCV megszüntetésére” – fogalmazott.

Klaus Iohannis azt is elmondta, hogy ha az új igazságügyi törvények átmennek az alkotmányossági szűrőn, ki fogja hirdetni azokat. 

forrás: Agerpres

fotó: ccr.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük