Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A holland parlament ellenzi Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

A holland parlament ellenzi Románia és Bulgária schengeni csatlakozását Románia

A holland parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, mely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Sophia in”T Veld, a Renew képviselőcsoport koordinátora az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE).

„Legnagyobb sajnálatomra néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy a holland parlament elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint Hollandiának nem kéne megszavaznia Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását. Ezt mélységesen sajnálom. Pártom (a 66-os Demokraták – szerk. megj.) az állásfoglalás ellen szavazott, mi azt akarjuk, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon a schengeni térséghez, hisz önök teljesítették a feltételeket” – nyilatkozta Sophia in”T Veld az Agerpres-nek.

Sophia in”T Veld azt mondta, tart tőle, hogy a holland miniszterelnök „nagyon keveset fog tenni annak érdekében, hogy rábírja a holland parlamentet” Románia és Bulgária csatlakozási kérelmének elfogadására.

„Értsék meg, hogy nem ellenzi mindenki Hollandiában. Az én pártom azt akarja, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon a Schengenhez, de a kormánypártok zöme nem akarja ezt” – tette hozzá a holland politikus.

Az Európai Parlament kedden fogadta el a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatát.

A határozatban az EP megállapítja, hogy a schengeni térség „az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya”, és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit. A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, és negatívan hat a mobilis munkavállalók és a polgárok életére; az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség.

Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja a schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

Rutte: Románia és Bulgária akkor csatlakozhat a Schengenhez, amikor készen áll rá

Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön ismét elmondta a holland parlamentben tartott felszólalásában, hogy elvileg semmi akadálya Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának, amely akkor fog megtörténni, amikor az említett két ország készen áll rá.

Rutte kifejtette, mindkét ország esetében szükség van az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) aktualizálására. Ez Románia esetében most zajlik, Bulgária esetében viszont nem, ami problémát jelent – derül ki a holland törvényhozói testület honlapján idézett miniszterelnöki nyilatkozatból.

A holland kormányfő azt is kijelentette, hogy nem zárultak le a schengeni csatlakozáshoz szükséges ellenőrzési mechanizmus keretében folyamatban lévő látogatások.

Hollandia nem fog akadályt jelenteni, de ugyanakkor szigorúnak, korrektnek és elkötelezettnek kell lennie – hangsúlyozta Mark Rutte.

Ciucă szerint az állásfoglalás egyáltalán nem aggasztó

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön kijelentette, „egyáltalán nem aggasztó” a hágai parlament által elfogadott határozat, miszerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

A Dolj megyei látogatáson tartózkodó kormányfő hangsúlyozta, Románia mindent megtett a csatlakozás technikai feltételeinek teljesítése érdekében, és ezt az erre kijelölt szakértői bizottság ellenőrzésének eredménye is igazolta.

Ciucă kifejtette, a román hatóságok felajánlották Hollandiának a helyszíni tájékozódás lehetőségét, hogy meggyőződjenek, az ország készen áll a schengeni csatlakozásra. „Jöjjenek el és ellenőrizzék azokat a területeket, amelyek kapcsán úgy gondolják, hogy problémák vannak. Készen állunk egy ilyen kétoldalú együttműködésre” – magyarázta.

Iohannis: most van egy esélyünk, garancia azonban nincs

Romániának van most egy esélye a schengeni övezethez való csatlakozásra, garancia azonban nincs erre – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Klaus Iohannis.

Az Európai Tanács ülése előtt adott nyilatkozatában az államfő leszögezte, Románia nagyon vágyik a schengeni tagságra, és bár 11 éve teljesíti ennek technikai feltételeit, még nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez, mert az uniós tagállamok igazságügyi és belügyminisztereinek tanácsában nem született meg az egyöntetű döntés erről. „Most van egy esélyünk, garancia azonban nincs. Nagyon sok lépést tettünk esélyeink maximalizálása érdekében” – fogalmazott.

Iohannis üdvözölte az Európai Parlament állásfoglalását Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, amelyet „nagyon fontos politikai jelzésnek” tart, de mint mondta, „a döntést nem ott hozzák meg”.

Beszélt az európai szakértők romániai látogatásáról is, amely információi szerint „jó eredményekkel zárult”.

„Az értékelés során megállapították, hogy Románia nagyon jól teljesít e tekintetben, de nyilvánvaló, hogy néhány kérdést még tisztázni kell, talán még néhány technikait is, de főleg politikai kérdéseket, és ebből mindenki maximálisan kiveszi a részét” – fogalmazott az államfő.

forrás: Agerpres

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások