Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányossági kifogást emel az ellenzék az új nyugdíjtörvény ellen

Alkotmányossági kifogást emel az ellenzék az új nyugdíjtörvény ellen Románia

Alkotmányossági óvást emel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a nyugdíjtörvény tervezete ellen – jelentette be szerdán az USR elnöke.

Dan Barna szerint a parlament által elfogadott új nyugdíjtörvény „hamis illúziókat kelt a romániai nyugdíjasokban, akik több tiszteletet érdemelnek”, ezért döntött úgy a két alakulat, hogy alkotmányossági kifogást emel a jogszabály ellen.

A képviselőház 193 támogató, egy ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett döntő kamaraként elfogadta szerdán a nyugdíjtörvény tervezetét.

A keddi, cikkelyenkénti vitán a plénum megszavazta az RMDSZ módosító javaslatát, és ismét belefoglalták a nyugdíjas személy meghatározásába azokat a súlyos testi fogyatékkal élőket, akik befizették a kötelező minimális járulék legalább egyharmadát.

Hirdetés
Hirdetés

Az elfogadott változat szerint „Nyugdíjas az a személy, aki jogosult a jelen törvény által szabályozott nyugdíjak valamelyikére, és legalább 15 évig fizette a nyugdíjjárulékot, illetve azon súlyos testi fogyatékkal élő személyek, akik teljesítették a minimális járulékfizetési időszak legalább egyharmadát’.

A tervezet egy másik előírása szerint azok, akik tíz évnél rövidebb ideig fizettek nyugdíjjárulékot, választhatnak a nyugdíj és a szociális juttatás között. Azok esetében, akik 10 évnél több, de 15 évnél kevesebb ideig fizettek járulékot, a minimális nyugdíjat az országos bruttó minimálbér 40 százalékában határozzák meg, amelyhez hozzáadják az országos bruttó minimálbér 1 százalékát minden további járulékfizetős év után, a 11. évvel kezdődően és a 14. évvel bezárólag.

Az elfogadott tervezet értelmében csökkentik a kötelező járulékfizetés időszakát a gyerekeket örökbe fogadó nők esetében is, és korkedvezményt adnak azoknak, akik három gyereknél többet neveltek fel.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük